open-navfaktor-logo
search
Dom zdravlja
Ljekari u Konjicu traže isplatu plaća: Rok je mjesec ili 26.000 pacijenata ostaje bez zdravstvene usluge
Od 26 ljekara, koliko ih ima u Domu zdravlja Konjic, njih 15 u petak su upravi pismeno podnijeli otkaze s posla, a razlog je stalna borba za zarađene plaće.
06.11.2023. u 15:04
get url
text

Prema trenutnom stanju, 140 uposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu dobili četiri plaće, pet toplih obroka, a od 2008. godine ne uplaćuju im se ni doprinosi.

Devet radnika stekli uvjete ali ne mogu u penziju

Zbog toga, devet uposlenih, koji su stekli uvjete, ne mogu u penziju.

VEZANI TEKST - Ljekari Doma zdravlja Konjic dali otkaze, zadnju plaću dobili u junu

Ljekari su dali rok od mjesec dana (3. decembar) u kojem traže isplatu svih zaostalih plaća te rješenje finansijske konsolidacije ustanove.

- Ukoliko se to ne desi, mi ćemo 3. decembra napustiti dom zdravlja. To znači da bi od početka 12. mjeseca 26.000 pacijenata moglo ostati bez zdravstvene usluge u kojoj su, osim primarne zdravstvene zaštite, sadržani i Hitna pomoć te dječiji dispanzer - kaže dr. Džana Boloban, predsjednica Sindikata uposlenika Doma zdravlja Konjic.

Glavnica duga Doma zdravlja Konjic iznosi 10,7 miliona KM. Sa kamatama je to, kako navode u Sindikatu, od 20 do 22 miliona maraka.

Prema riječima Boloban, Poreska uprava FBiH je Gradu Konjicu, osnivaču Doma zdravlja, i Hercegovačko-neretvanskom kantonu dala rok do 24. novembra da se prihvati ili odbije finansijska konsolidacija doma zdravlja.

- U slučaju prihvatanja konsolidacije, kada bi nadležne instance riješile naš dugogodišnji problem, tranše koje dobijamo iz Mostara ne bismo morali trošiti na isplaćivanje blokada računa, penzija... U slučaju da se to ne desi, Poreska uprava FBiH bi nam blokirala račun i onda bismo mi morali isplaćivati dugove - navodi Boloban.

U petak je Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila Finansijski izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) koji je najavljen još u martu.

Trebalo je proći osam mjeseci da se neko sjeti da to uradi, a u međuvremenu su i ostali domovi zdravlja u HNK, prema riječima dr. Džemala Hajduka, direktora Doma zdravlja Konjic, dovedeni u probleme.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Konjic čeka plaću, šest radnika može u penziju, ali im nisu uplaćeni doprinosi 14 godina

Podsjetimo, mjesečna tranša Zavoda prema Domu zdravlja Konjic iznosi 262.000 KM, a za normalno funkcionisanje ove ustanove, kako nam je ranije kazao Hajduk, trebalo bi oko 350.000 maraka.

- U zadnje četiri godine, prema navodima i ostalih direktora domova zdravlja, prihodi od strane Zavoda ni za jednu marku nisu povećani, a u međuvremenu bila su dva kolektivna ugovora, kako za ljekare tako i za ostale zdravstvene radnike. U tom periodu svjedočili smo inflacijskom skoku na tržištu lijekova i svih ostalih materijalno-tehničkih sredstava, tako da mi ustvari nismo prešli ivicu nemogućeg, nego bukvalno tonemo u ambis, posebno Dom zdravlja Konjic koji se bori sa dugogodišnjim problemima neisplate doprinosa - navodi Hajduk.

Tomislav Martinović (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a, ranije je kazao "kako je jedini zahtjev koji imaju predstavnici domova zdravlja da se u sljedećem rebalansu do kraja ove godine nađu četiri miliona KM više za primarnu zdravstvenu zaštitu".

Direktor Hajduk na sastanku u Skupštini HNK

Hajduk je danas, zajedno sa ostalim direktorima domova zdravlja, bio na sastanku u Skupštini HNK.

VEZANI TEKST - Ne nazire se kraj agoniji radnika Doma zdravlja Konjic: Od jula bez plaće, doprinosi im nisu uplaćeni 15 godina

- Rečeno nam je da su se obavezali da se završi rebalans budžeta te da su obavezali ZZO da iznađe u ovoj godini novi rebalans Zavoda kako bi 2023. nekako zatvorila konstrukciju. Prema procjenama svih direktora domova zdravlja taj iznos, kada bi se uvrstio u 2024, bio bi na granici rentabilnog poslovanja ustanova na način da nemamo problem sa tekućim poslovanjem. Iako je vlast u tehničkom mandatu, činjenica je da su zastupnici u Skupštini, kako pozicija, tako i opozicija, svjesni problema primarne zdravstvene zaštite i da može doći do kolapsa - ističe Hajduk.

Na pitanje, šta konkretno današnji sastanak znači za uposlene u Domu zdravlja Konjic, Hajduk kaže "kako očekuje da ga u narednom periodu pozovu da potpiše aneks nakon čega bi novac bio prebačen na račun od kojeg bi mogli isplatiti jednu plaću i topli obrok".

- Nakon toga očekujemo i taj drugi rebalans budžeta Zavoda sa pripadajućom transom koja bi bila manja zahvaljujući pozajmicama koje smo uzimali prethodnih mjeseci da bismo isplaćivali dosadašnje plaće. Očekivanja su da bismo nekako mogli završiti ovu godinu sa redovnom isplatom plaća. No, poučeni iskustvom od ranije, sve dok novac ne legne na račun, ne vjerujemo. Što se tiče penzionisanja onih koji su stekli uvjete, morat će se iznaći sredstva da se ljudima uplate doprinosi - kazao je Hajduk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.