open-navfaktor-logo
search
Slučaj pulmologa
Ljekari o Vraniću i Baltiću: Pozvali nas da nam produže ugovor, a onda nas poslali u penziju
Prim. dr. Teufik Hadžiosmanović, specijalista za plućne bolesti i TBC, koji je u Domu zdravlja Novo Sarajevo radio, među pet je pulmologa koje je početkom ove godine Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, odlučio poslati u penziju.
22.03.2022. u 16:58
get url
text

Specijalista pulmolog sa iskustvom iz kliničke pulmologije, pomalo razočaran, ali daleko više, kako reče, ljut zbog nepromišljenog poteza ministra Vranića i Abela Baltića, direktora JU Dom zdravlja KS, kaže kako će, zbog svega, najviše ispaštati građani.

Pacijenti najveći gubitnici

- Dr. Arslanagić i ja prošlog petka oprostili smo se sa kolegama u domu zdravlja u kojem smo radili. Činjenica jeste da je meni bilo vrijeme da idem u penziju i da sam produženo radio nešto više od godinu, ali ono što je nas pet ljekara začudilo jeste što su nas zvali i zamolili da produžimo raditi još godinu, a onda nakon 20-ak dana dobili smo rješenja da iskoristimo godišnje odmore do 31. marta. Nisu nam konkretno rekli da idemo u penziju, a onda sam ja, jer sam želio znati na čemu sam i ja i moje kolege, zvao rukovodstvo JU Dom zdravlja KS, ali mi se niko nije htio javiti. Tražio sam da razgovaram sa generalnim direktorom Baltićem, ali nisam uspio doći do njega - govori Hadžiosmanović.

I prim. dr. Edin Arslanagić, specijalista pulmolog, kaže da je svih pet ljekara Baltić prije dva mjeseca pozvao na sastanak na kojem im je "ponuđeno produženje radnog staža u trajanju od godinu".

- Mi smo na to usmeno pristali računajući da će to biti provedeno. Međutim, nakon otprilike mjesec stigla nam je obavijest o odlasku u penziju sa 31. martom te da do tada moramo iskoristiti godišnji odmor za 2022. - navodi Arslanagić.

VEZANI TEKST - Stanje u JU Dom zdravlja KS: Osam pulmologa na izmaku snaga, ima li Vranić plan kako da riješi problem?

Kaže, kako mu nije jasno "zašto ih neko iz menadžmenta kao i za produženje ugovora o radu, nije nazvao i saopćio im da od toga nema ništa i da odlaze u penziju".

- Cijeli svoj radni vijek od 40 godina radio sam u toj ustanovi, a nakon ovakvog odnosa osjećam gorčinu. Kolaju razne priče, od toga da Zavod za zdravstvenu zaštitu nije odobrio novac za nas, preko toga da nas generalni direktor ili ministar ne žele... Ne znam kakav je problem bio nazvati i uz oproštajnu kafu saopćiti svojim radnicima da im ne mogu produžiti ugovor o radu iz nekog razloga. Mi smo ljekari koji su ostavili neki trag u toj zdravstvenoj ustanovi, naročito u vrijeme pandemije. Ne treba se nama niko zahvaljivati, mi smo radili svoj posao, ali nismo ni početnici da se prema nama tako odnose - ističe Arslanagić.

U JU Dom zdravlja KS trenutno sa pacijentima radi osam pulmologa, no, oni se, prema riječima Hadžiosmanovića, "sigurno neće moći kvalitetno neće moći oduprijeti navali pacijenata".

- Najveći gubitnici su pacijenti! Do nedavno su građani u domovima zdravlja imali mogućnost biti pregledani i u prvoj i u drugoj smjeni kod pulmologa bez naručivanja. Sa brojem pulmologa koji ostaje, nakon nas koji idemo u penziju, te jedne doktorice koja je otišla na Podhrastove, a da li se još neko spremna da ode, ne znamo, kolege ne mogu adekvatno, kvalitetno odgovoriti. No, da se razumijemo, sve se može, ljudi će se naručivati... Što se mene lično tiče, čekam da prođe 31. mart i idem raditi privatno - kaže Hadžiosmanović.

Baltić nije odgovarao na pozive

Svjestan je, dodaje "da po zakonu svaki radnik, nakon što ispuni uvjete, treba ići u penziju, no, isto tako kaže, da svaki dobar menadžer i javne i privatne ustanove, ukoliko to trenutna situacija zahtijeva, bio bi spreman uposleniku koji mu treba produžiti radni odnos".

- Nedavno sam zbog papira koji mi trebaju, jer želim nastaviti rad kod privatnika, bio u personalnoj službi. Tada me je uposlenica koja tamo radi upitala u smislu - "zar nas niko od nadležnih nije pozvao i pitao da produžimo raditi". Odgovorio sam – "nit me je ko zvao i pitao, niti bih sada ostao". Ljut sam ovakvim odnosom prema nama, ja jesam penziju zaradio i očekivao, ali se i dalje osjećam sposobnim za rad. Pobogu ljekari nam svakodnevno odlaze, hronični je nedostatak specijalista, a oni tako postupaju. Iznenađen sam načinom na koji odlazimo iz ustanove u kojoj smo tolike godine radili - kaže Hadžiosmanović koji je jedan period svog radnog iskustva, nakon tri i po godine u Armiji BiH tokom agresije na našu zemlju, proveo i u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Osim Hadžiosmanovića i Arslanagića, Vranić je u penziju poslao i prim. dr. Edu Selimića, dr. Muju Hošića i prim. dr. Mirsadu Nazičić. 

Na kraju, dodajmo i to da specijalizacija za pulmologa traje šest godina, a kako je ranije Faktoru kazao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, prvi pulmolozi, njih tri, sa specijalizacije bi se trebali vratiti tek naredne - 2023, a onda po jedan 2024. i 2025. godine.

O problemu nedostatka pulmologa, ali i ljekara drugih specijalnosti pokušali smo razgovarati i sa prvim čovjekom JU Dom zdravlja KS, no, nismo uspjeli. Na bezbroj telefonskih poziva Baltić nije odgovarao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.