open-navfaktor-logo
search
Iz Sindikata pojašnjavaju
Ljekari i stomatolozi u KS nisu u štrajku, pacijenti dobijaju zdravstvenu uslugu
Kazala je to dr. Enisa Mulalić ispred Glavnog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, nakon što su neki medijski napisi izazvali zbunjenost kod javnosti kako su i ljekari i stomatolozi od ponedjeljka u štrajku
03.09.2019. u 16:12
get url
text

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo nije u štrajku i ljekari svakodnevno na vrijeme obavljaju svoj posao, primaju i pregledaju pacijente bez ikakvih problema.

Kazala je to dr. Enisa Mulalić, pedijatar, ispred Glavnog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, nakon što su neki medijski napisi izazvali zbunjenost kod javnosti kako su i ljekari i stomatolozi od ponedjeljka u štrajku.

Dr. Mulalić: Iako su zvanično u štrajku, i medicinske sestre rade

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od ponedjeljka je u generalnom štrajku, a to će potrajati sve dok ne bude postignut dogovor o Granskom kolektivnom ugovoru i povećanju plaća.

- Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo nije procijenio za potrebno da objavi štrajk. Zbog toga mi i dalje radimo onako kako smo radili i ranije, čak i pojačanim intenzitetom, jer je još uvijek vrijeme godišnjih odmora. Na Kantonu Sarajevo postoji i Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu koji je od ponedjeljka u štrajku. Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS obavijestio je medije i javnost o tome da doktori medicine i stomatologije, koji su članovi ovog Sindikata, ne stupaju u štrajk - pojasnila je Mulalić.

Iako su medicinske sestre od ponedjeljka zvanično u štrajku, i one, ističe Mulalić, rade kako bi svi pacijenti na vrijeme i adekvatno dobili zdravstvenu pomoć.

- Ljekar jeste nosilac posla, ali bez medicinske sestre nama je nemoguće raditi. To se od njih i očekuje, a one ne izbjegavaju radne obaveze - dodala je Mulalić.

Mulalić je posebno istakla da roditelji bez ikakvih problema mogu doći i vakcinisati dijete.

- Tokom ljetnih mjeseci, kada su godišnji odmori, obustavlja se redovno vakcinisanje, izuzev u slučajevima kada bi se ugrozio vakcinalni status djeteta. Kako se većina kolega vratila sa odmora, tako je proces redovnog vakcinisanja ponovo krenuo uobičajnim tokom. Djeca su i danas bez ikakvih problema vakcinisana, kao i prethodnih dana - naglasila je Mulalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.