open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo o izjavi Kordića: Prljave ruke teško se peru
Refik Lendo, potpredsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gostujući na N1 prokomentarisao je je nedavno objavljen videosnimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, te je govorio i o političkoj situaciji u Federaciji BiH, kao i o radu premijera Nermina Nikšića i ministara.
12.06.2023. u 19:36
get url
text

VEZANI TEKST - Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

- Nažalost, ja tog zločinca znam iz '92. šta je radio i kako se ponašao. Ovo što se sada desilo je za svaku osudu. Osuđen od svih relevatnih organa. Nije se rehabilitovao. Prljali su ruke i te ruke se teško peru - kazao je Lendo.

Kazao je da li je zadovoljan radom nove Vlade FBiH te kako ocjenjuje ono što je do sada urađeno.

- Moram početi sa jednim čudnim pitanjem. Čija je to Vlada? Ukoliko uzmemo u obzir da je rukovodstvo Federacije kolektivno šef Vladi FBiH. Mi nismo učestvovali u odabiru nove vlade. To je visoki predstavnik Christian Schmidt uradio. Dakle, onda je to vlada visokog predstavnika. Kome odgovara ovo? S obzirom da je šest mjeseci od kako je formiran Parlament FBiH. Nema zasjedanja, nema planova… Očito da visoki predstavnik najvjerovatnije radi još planove, nije izdefinisao kako i na koji način treba usmjeriti Vladu FBiH - kazao je Lendo.

Potom je dodao:

- Postavljam pitanje da li je Vlada FBiH uradila plan? Hoće li i kada će početi raditi i kome će odgovarati? Kada sam pisao zamolio sam da se konačno počne raditi. Vrijeme je da ministri počnu predlagati zakone i da krenu nešto raditi. Nema nikakvih planova, programa. Već drugi mjesec kako je Vlada formirana, vidjet ćemo šta će se dešavati.

Zatim, Lendo se osvrnuo na rad prethodne koalicije koju su činili HDZ-SDA.

- Oni kada su došli, došli su sa programom. Vrlo brzo su počeli da rade. Kontinuitet jedne institucije se ogleda u tome da nastavlja raditi. Ništa ne počinje sa onim koji dolazi. Trebali su da nastave gdje je ova Vlada stala.  Svakako, trebaju da rade po svojim planovima, ali Vlada mora imati kontinuitet. Građani Federacije nemaju vremena za čekanje. Oni su se počeli baviti nekim drugim stvarima.

Kada je riječ da smo i mi bili četiri godine u tehničkom mandatu, mislim da to pitanje treba postavljati HDZ-u, Marinku Čavari, Draganu Čoviću… Mi smo svoja imena dali kada je trebali i pokušali da se formira. No, ne trebamo se vraćati na nešto što je poznato. Vraćamo se na Vladu trenutnu, premijera Nikšića, koja treba da radi brže - kazao je Lendo.

VEZANI TEKST - Nakon Schmidtove odluke: Federacija dobila novu Vladu, Nermin Nikšić premijer

Na pitanje voditeljice kako komentira izjave premijera Nermina Nikšića da trenutna koalicija pravi određene kompromise te da nisu to radili sada ne bi imali Vladu FBiH, Lendo je kazao:

- Kompromis u BiH je neophodan kada je u pitanju donošenje nekih zakona i življena, s obzirom šta se dešavalo kroz historiju. Međutim, kada je u pitanju kompromis i ustupanje određenih stvari prema HDZ-u i SNSD-u mislim da to nije dobro. SDA nije nikada popuštala, osim ako nije bilo u interesu Federacije, države BiH. Građani daju povjerenje strankama koje trebaju da formiraju vlast. HDZ je cijelo vrijeme bila u vlasti i prema tome oni imaju legitmitet, ali u svemu tome tražiti šta nije u interesu i ostalih građana nije dobro.

Detaljnije možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.