open-navfaktor-logo
search
Prelijevanje napetosti
Leđa mu čuvaju Vučić i SPC: Dodikovo NE Đukanoviću usložnjava odnose BiH i Crne Gore
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se nije složio sa prijedlogom predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se u službenu posjetu našoj državi pozove predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
04.02.2020. u 19:41
get url
text

Dodao je da se nisu doticali "problematičnih" tema, ali da nije dao saglasnost za dolazak crnogorskog predsjednika u službenu posjetu BiH "imajući u vidu trenutnu situaciju u Crnoj Gori“.

-Mislim da treba sačekati s tim i kasnije o tom pitanju odlučivati. Ostala dva člana Predsjedništva su mišljenja da to treba odmah da se desi, međutim, evo, vidjet ćemo, uglavnom, odluka nije donesena, pa ćemo vidjeti na sljedećem sastanku - rekao je Dodik.

Odnosi Crne Gore i Srbije, zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zategnuti su od kraja prošle godine. Bilo je pitanje dana kada će se napetost preliti u države u okruženju, što se, evo, i dogodilo u BiH ovim Dodikovim potezom.

Još jednom, Beograd je pokazao, odnosno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, da se i on, ali i Srpska pravoslavna crkva, koja se stavlja iznad države, na najdirektniji mogući način miješaju u unutrašnje stvari u BiH.

Pogoršani odnosi naših susjeda ne reflektiraju se na Hrvatsku, niti će do toga doći kao što se događalo u prošlosti, ali se itekako reflektiraju na BiH, koja Dodikovim protivljenjem da Đukanović dođe u službenu posjetu našoj zemlji, odražava ispunjenje Vučićevih, i političkih želja partrijarha Irinija.

Vučić, koji je izašao ispod Miloševićevog šinjela, kao i SPC svjesni su da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u Crnoj Gori, imaju sve manje šanse za ostvarenje velikonacionalističkih planova stvaranja velike Srbije, koja i danas, nažalost, poput aveti lebdi nad prostorom Balkana.

SPC i srbijanski predsjednik, koji upravljaju prosrpski orijentiranom opozicijom u Crnoj Gori, na svaki mogući način nastoje napraviti u ovoj državi nešto poput "saveza srpskih općina na Kosovu“, odnosno otcijepiti onaj njen dio koji crnogorski Srbi većinski naseljavaju.

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje crnogorsku naciju. Kako je to patrijarh Irinej rekao, Crnogorci su Srbi iz Crne Gore „poput Šumadinaca, Vojvođana ili Ličana“. Stoga, Milo Đukanović ne griješi kad SPC u Crnoj Gori vidi kao političkog protivnika i neprijatelja crnogorske nacionalne države.

Vučić želi imati sve Srbe u regiji na svom daljinskom upravljaču. Dodik mu je na "brzom biranju“, što je i pokazao svojim  NE Đukanoviću. Naravno, ne treba zanemariti ni utjecaj Moskve, koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora članica NATO-a.

Ulazak pod kišobran NATO-a, Đukanovićeva je velika pobjeda, no SPC i Srbija ne miruju ni jednog trena, i svaku moguću priliku koriste za podizanje tenzija u Crnoj Gori. Sada to preko Dodika čine i u Bosni i Hercegovini, čime se naša država dovodi i situaciju da zategne odlične političke i diplomatske odnose koje imamo sa Crnom Gorom.

Međutim, proteklih godina odnosi Dodika i Đukanovića, bili su više nego odlični. Tako je u februaru prošle godine Dodik uputio zvanični poziv Đukanoviću da posjeti našu zemlju.

U razgovoru sa ambasadorom Crne Gore konstatirali su da su međusobni odnosi na vrlo visokom nivou, kako politički tako i ekonomski te da ima još prostora za njihovo unapređivanje.

Nekoliko mjeseci kasnije, Dodik je govoreći za beogradske medije rekao da će u sastav buduće Srbije ulaziti i Republika Srpska, entitet u BiH, ali i dio Crne Gore.

Najavio je da će se entitet Republika Srpska, kao i dio Crne Gore, spojiti sa Srbijom. Nije precizirao kada će to biti, ali je rekao da će do toga doći u ovom vijeku i to na Sretenje 15.02.20..-poručio je član Predsjedništva BiH.

Đukanović je tada komentirajući ovakav Dodikov stav kazao kako mu je on "pomogao da se afirmiše ideja obnove crnogorske državnosti“.

-Poštujem naše prošle odnose. Bili su intenzivni. Naše aktivnosti su bile zajedničke na domaćem i međunarodnom planu. Znali smo se naći u Evropi, Americi, predstavljali smo zajedničke interese koji su se odnosili na obnovu mira i povjerenja, kazao je predsjednik Crne Gore.

Dodik je crtao i mapu, kako je kazao - srpske države, koja je osim Srbije, Republike Srpske, uključuje i dijelove Crne Gore.

Đukanović je tada prokomentirao i famozne karte.  

-Ne radi to u ime bilo koga iz Crne Gore. Toliku glupost sebi ne bi dozvolili ni lideri velikosrpskih partija u Crnoj Gori, jer bi to bila izdaja koja bi se ogledala u ponudi dijelova Crne Gore, a ne matične države. Došao sam i do saznanja da je Dodik protestovao protiv nedovoljno precizne interpretacije te misli. Ako je ta misao Dodika na tačan način interpretirana, onda se duboko sukobljava sa nacionalnim interesima Crne Gore. Crna Gora drži do toga da su mir i stabilnost najstariji interes svih nas na Balkanu, a možemo ga očuvati ako budemo njegovali multietničku demokratiju u svim državama- poručio je Đukanović, dodajući da poštuje njihove prošle odnose, ali da se danas rjeđe viđaju.

-Retorika Dodika mi se ne dopada. Ne zato što ugrožava Crnu Goru. Savršeno sam miran, ništa ne ugrožava Crnu Goru pa ni te mape. Zašto mi je neprijatno, jer me vraća u devedesete godine, to je retorika kakvih sam se naslušao- pojasnio je sredinom prošle godine Đukanović.

Crna Gora usvojila je potpuno legitiman Zakon o vjerskim slobodama, koji je prošao test Venecijanske komisije Vijeća Evrope. SPC se nije htjela registrovati kao vjerska zajednica na području Crne Gore, izbjegavajući priznati legitimitet samostalne crnogorske države.

Vučićeva ideja, koju pokušava realizirati u Crnoj Gori, podrazumijeva ograničavanje prostora koji većinski naseljavaju Srbi, i nad kojim Podgorica ne bi imala nikakve ovlasti, već bi bili pod direktnom kontrolom Beograda.

Stvarna vlast, prema mišljenju analitičara i dobrh poznavalaca političkih kretanja na Ballanu, bila bi u rukama lokalne mafije, koju bi kontrolisale beogradske vlasti.

Taj obrazac je već isprobani recept na ovim prostorima, zadnjih tri decenije -kombinacija SPC-a, mafije i srpske države koja se prelijeva preko svojih granica bio je već uspostavljen i u Hrvatskoj, a još uvijek, kako to tvrde pojedini politički analitičari, efikasno djeluje pod Miloradom Dodikom u Bosni i Hercegovini. Dokaz za to je i odbijanje da Đukanović posjeti našu zemlju.

A da će do toga doći, dalo se naslutiti početkom ovog mjeseca, kada je Dodik boravio u posjeti Vučiću.

On je podržao Vučićeva nastojanja da pomogne srpski narod u Crnoj Gori, gdje se "opravdano okupljaju u funkciji da sačuvaju identitet u okviru SPC-a".

- Apsolutno podržavam pristup koji je Vučić imao kada je rekao da treba da pomognemo daleko više nego što je bilo. Uvjeren sam, znam, mogu da svjedočim da Vučić o tome misli veoma ozbiljno. Moja poruka je samo da računa i na Republiku Srpsku – izjavio je Dodik.

On je istakao da je namjera Vučića da bude sa srpskim narodom na Badnji dan bila jaka, ali se uplela politička priča iz Podgorice koja pokušava da to satanizuje do mjere da čak upozoravaju i NATO.

Naglasio je da podržava Vučićeva nastojanja da se srpski narod podrži i pomogne, gdje god bio.

– I mi iz Republike Srpske pridružit ćemo se naporima Srbije i njenog rukovodstva da pomognemo u kapacitetu u kojem možemo. To podrazumijeva da se podrže zahtjevi naše Crkve, Sinoda, naše Crkve u Crnoj Gori kako bi došla do toga da se dođe do revizije da se očuva imovina – naveo je Dodik.

– Ovo se ne oprašta. Ovakav atak koji je izvršio Đukanović i njegova vlast se ne oprašta. Srpski narod nema ni potrebu niti može da oprosti ovakvo ponašanje. Biti dobronamjeran prema njima očigledno je greška – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.