open-navfaktor-logo
search
U blokadi
Kriza vlasti i prijetnja četvrtom delegatu SNSD-a: Je li moguća nova državna većina
"Trojka" je preuzela vlast sa HDZ-om i SNSD-om i neka je drži do izbora 2026. godine kada će građani dati konačnu ocjenu kroz izbore, kazao je Đonlagić.
Autor: M. R. S.
10.04.2024. u 17:33
get url
text
Nakon nekoliko dana euforije zbog "zelenog svjetla" koje je Bosna i Hercegovina dobila za otvaranje pristupnih pregovora u EU, vlast na nivou Bosne i Hercegovine je krajem prošlog mjeseca zapala u krizu i ne nazire joj se kraj.
Lider SNSD-a Milorad Dodik je dao ultmatum partnerima iz "Trojke" (SDP, NiP I NS), a kao povod je naveo to što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. Zaprijetio je blokadama rada institucija Bosne i Hercegovine, razlazom s "Trojkom" ako sve odluke Schmidta ne budu poništene, američki, njemački, britanski ambasadori i Schmidt ne budu proglašeni neprijateljima i izbačeni iz BiH...
"Trojka" nakon oštrih prepucavanja u medijima odgovara najavom poziva za sastanak, a treći partner, HDZ je malo negodovao i u posljednje vrijeme se ne oglašava.
U međuvremenu je stigla infomacija da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine djelimično usvojio apelaciju PDP-a koja se odnosi na izbor četvrtog, "kontrolnog", SNSD-ovog delegata u Domu naroda Paralmenta BiH.
- Sada se izbor četvrtog delegata iz reda srpskog naroda iz NSRS-a vraća ponovo u Sud BiH. U odluci je jasno navedeno da Sud BiH novu odluku mora donijeti u roku od tri mjeseca – kazao je tada Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a.
Stoga se u javnosti govorilo o mogućnosti da u končanici SNSD i izgubi tog delegata čime bi izgubio apsolutnu moć blokade.
Nametnulo se pitanje da li bi se mogla praviti nova vlast, od čega zavisi i ko bi eventualno koalirao s kim.
Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a i delegat u Domu naroda bh. Parlamenta, kategoričan je – nova vlast nije moguća.
- "Trojka" je preuzela vlast sa HDZ-om i SNSD-om i neka je drži do izbora 2026. godine kada će građani dati konačnu ocjenu kroz izbore – dodao je Đonlagić.
Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH, kazao je da je vrlo nezahvalno prognozirati moguću rekonstrukciju Vijeća ministara ili formiranje novog Vijeća ministara BiH.
- Prije svega mislim na činjenicu da je SNSD nezaobilazan dio i eventualne nove vlasti zbog četvrtog delegata u Klubu Srba u Domu naroda, a zbog strateškog partnerstva sa HDZ-om i ta stranka je unutar te vlasti, i praktično je onemogućeno okupljanje eventualne neke nove većine koja bi se bavila prije svega konkretnim projektima na ubrzanju euroatlanskog puta BiH – rekao je Špago.
Dodao je da je to posljedica kratkovidnosti i političke nezrelosti stranaka "Trojke", kada su zbog zbrinjavanja svojih predsjednika u ministarske fotelje pristali na sve Dodikove i Čovićeve (Dragan, lider HDZ-a) zahtjeve i isporučili državu ovom dvojcu.
- Nažalost, nisu pristali na prijedloge SDA da se na državnom nivou formira jak probosanskohercegovački blok od stranaka koje imaju najaču podršku birača i koji bi imao kapaciteta oduprijeti se antiustavnim djelovanjima i spriječiti urušavanje državnih institucija. Odgovornost za trenutnu blokadu vlasti imaju i pojedini predstavnici međunarodne zajednice koji su, mimo volje birača, kreatori ove nefunkcionalne većine – istakao je Špago.
On smatra da ćemo do izbora 2026. gledati ova prepucavanja unutar postojeće vlasti, da će Dodik rješavati svoja konkretna finansijska i kadrovska pitanja od interesa SNSD-a i manjeg entiteta, da će "Trojki" povremeno propustiti koji evropski zakon kako bi od njih dobijao komplimente "da se promjenio, da je to novi Dodik spreman na kompromise", čime će se amortizovati međunarodna zajednica i utjecaj njihovih sankcija na političare iz RS-a koji krše Dejtonski mirovni sporazum i ruše ustavni poredak BiH.
- Nije realno očekivati prekompoziciju vlasti jer postojeći partneri su se našli u ispunjavanju svojih kadrovskih i financijskih ciljeva – zaključio je Špago.
Na pitanje o situaciji s preispitivanjem izbora četvrtog SNSD-ovog delegata u Domu naroda, Špago je odgovorio:
- To je onda nova situacija, o tom potom.
Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH, nije nam odgovorio na ova pitanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.