open-navfaktor-logo
search
Udruženje "Žena-žrtva rata"
Krivična prijava protiv Dodika: Izgovara iste riječi kao zločinci i vrijeđa žrtve ratnog silovanja
Udruženje "Žena-žrtva rata" je 28. januara na protokol Tužilaštva BiH predalo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a potom održalo i sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.
29.01.2021. u 12:57
get url
text

Tom prilikom je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH obaviještena da je Udruženje podnijelo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zbog toga što je, putem elektronskih medija i dnevne štampe, javno raspirivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, te izazivao razdor i netrpeljivost prema konstutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini čime je direktno prekršio KZ BiH - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Član 145a (1).

- Dodik je za članicu CIK-a, Vanju Bjelica-Prutina, rekao da je "gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana". Ona je bila udata za Bošnjaka od kojeg se rastavila i zadržala prezime. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji…. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime."

Navedene Dodikove izjave su i direktan udar na mješovite brakove i osporavanje etničke pripadnosti srpskom narodu i mogućnosti predstavljanja Srba jer je u braku s Bošnjakom. Treba li da se sad razvede da bi bila Srpkinja? Milorad Dodik vrijeđa preživjele žrtve ratnog silovanja, posebno srpske nacionalnosti koje su u mješovitim brakovima (posebno Srpkinja i Bošnjak), kada su ih silovali i seksualno zlostavljali i govorili: "Srpkinjo, nećeš više rađati Turke već četnike"… ili su im ubijali muževe, djecu, srodnike, itd. Milorad Dodik izgovara iste riječi kao mučitelji i silovatelji. Naše traume zbog takvog govora mržnje ponovo proživljavamo. Mi, Udruženje "Žena-žrtva rata", koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane žene (1992-1995), ne možemo više da šutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, bojimo se da će vrlo brzo imati ozbiljne posljedice u cijeloj Bosni i Hercegovini - poručila je predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.