open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Kratina: Zukan je "mikrofon" Boškovića; Čavalić: Čudno insistiranje na izmjenama Poslovnika dok penzionere brine...
Federacija Bosne i Hercegovine još nema usvojenu odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je planirana i ova tačka zakazana je za 24. januara, ali da bi se o odluci raspravljalo, potrebno je da se o njoj ranije izjasni Zakonodavno-pravna komisija ovog doma.
20.01.2024. u 07:51
get url
text
Alma Kratina i Admir Čavalić
Alma Kratina i Admir Čavalić

Predsjednik Komisije Belmin Zukan (SDP) je za 22. januar zakazao sjednicu i uz odluku o privremenom finansiranju u dnevni red je ubacio izmjene Poslovnika Zastupničkog doma kojima se protivi opozicija jer ih smatraju diktatorskim, ali i otvaranjem puta za imenovanje Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, za sudiju Ustavnog suda BiH.

Građani ne smiju postati taoci ove krize 

- To pokazuje opet da je ustvari izmjena Poslovnika suština čitave ove priče, odnosno, izbor sudije Ustavnog suda BiH čak i po cijenu i privremenog finansiranja i podrške maloj privredi i niza nekih drugih dobrih zakona.

Da ne govorimo o ukidanju "bijelog hljeba". Kao član Kolegija i kao predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku pozivam kolegu Zukana da sazove sjednicu i na nju stavi samo tačke koje se vežu za odluku o privremenom finansiranju kako građani Federacije ne bi postali taoci ove krize.

Ono što je bitno navesti, mi smo zakazali Odbor za ekonomsku i finanijsku politiku i on će biti 23. januara i prva tačka je prijedlog odluke o privremenom finansiranju. To ćemo razmotriti i podržati, da ide dalje u parlamentarnu proceduru - govori nam Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Ponovo se osvrnuo na Zakodavno-pravnu komisiju.

- Zaista je čudno to insistiranje na upornoj izmjeni Poslovnika. To jednostavno u ovom trenutku nije tema. Građane FBiH, konkretno penzionere, zanima da li će doći penzija na vrijeme, kolike će biti, da li će imati benefite a sumnjam da ih sada brine koliko pauza mogu koristiti klubovi u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta - govori Čavalić.

Hrle da ispune HDZ-ov cilj 

Upitali smo postoji li opasnost da Federacija ostane bez budžeta za 2024. godinu u zakonskom roku.

- Teorijski postoji, međutim mislim da ćemo mi to u praksi da li ustavno, u skladu sa zakonima, riješiti do kraja mjeseca - rekao nam je Čavalić.

Razgovarali smo i sa federalnom zastupnicom Almom Kratinom (DF).

- Što se tiče kolege Zukana koji je na čelu Zakonodavno-pravne komisije sve ukazuje na to da je zapravo "mikrofon" Mladena Boškovića (dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH) uz saglasnost "Trojke". Jasno je da hrle da ispune HDZ-ov cilj i imenuju Marina Vukoju kao jedinog kandidata o kojem će se Parlament izjašnjavati za suca Ustavnog suda BiH bez razmišljanja generalno o značaju Ustavnog suda BiH.

Izmjene Poslovnika koje su pripremili "Trojka" i njihovi skupo plaćeni sateliti su korak nazad u parlamentarnom životu. Ograničavanjem mogućnosti iznošenja stavova koji im se ne sviđaju zapravo žele da se što manje i kraće čuje riječ svih onih koji ne misle kao oni - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.