open-navfaktor-logo
search
Dosta je apsurda
Kratina: Neka vlast učini nešto konkretno za žene žrtve, hitno donijeti zakon o zaštiti od nasilja u porodici kao i...
Apsurd je da vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine organizira i poziva na proteste protiv nasilja nad ženama umjesto da na vladama i skupštinama donosi zaključke , odluke, zakone koji će konkretno pomoći žrtvama nasilja.
17.08.2023. u 07:51
get url
text

Kako se odnose prema ženama žrtvama pokazali su kada su na jednoj od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odbili podržati zaključak sa tematske sjednice Komisije za ravnopravnost spolova o ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja.

Nedostatak empatije za najosjetljive kategorije društva 

- Duboko svjesna veličine problema neadekvatne zaštite žena žrtava nasilja kao predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u susret 8. martu organizirala sam tematsku sjednicu komisije u saradnji nevladinim organizacijama i Gender centrom Federacije pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja". Bila je to prilika da gosti iz institucija sa nivoa lokalnih zajednica kantona i Federacije iznesu probleme s kojima se susreću pri pružanju podrške ženama žrtvama nasilja.

Jedan od zaključaka sjednice bio je zahtjev Vladi Federaciji Bosne i Hercegovine da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o socijalnom poduzetništvu koji bi bio put za ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja.

Ono što se dogodilo u Parlamentu nakon toga, neusvajanje i nepodrška zaključku od parlamentarne većine, samo svjedoči o neodgovornosti i nedostatku empatije za najosjetljivije kategorije društva. Da bi apsurd bio veći zaključak nije podržala ni predsjedavajuća doma Mirjana Marinković-Lepić, mada je članica komisije - kazala je za Faktor zastupnica Alma Kratina (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova ovog doma i dodaje:

- Nakon strašnog višestrukog ubistva u Gradačcu i mafijaške egzekucije žene i majke, ponovo kao i u slučaju svih ranijih brutalnih ubistava žena, stojimo pred zidom neadekvatnog zakonskog okvira koji bi zaštitio žrtve i adekvatno kaznio nasilnike.

Podsjeća kako je kao članica Kolegija Zastupničkog doma u prošlom mandatu insistirala da se prijedlo novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici stavi na dnevni red sjednice Zastupničkog doma. Taj prijedlog su podržale tada komisije za ravnopravnost spolova, ljudska prava i rad i Komisija za socijalnu politiku.

- Prijedlog je rezultat saradnje sa nevladinim organizacijama, sigurnom mrežom pod koordinacijom Fondacije lokalne demokratije i u skladu je sa Istanbulskom konvencijom koja osigurava adekvatan pravni okvir za zaštitu žrtava nasilja. Tako je 27. jula 2021. godine na sjednici Zastupničkog doma usvojen u formi nacrta a tek 28. jula 2022. godine u Domu naroda. Kako nikada nije stigao odgovor iz svih kantona, zakon do danas nije vraćen u proceduru - podsjeća Kratina.

Osvrnula se na rad Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva pravde FBiH

Segregacija Parlamenta FBiH

- Zbog potrebe hitnog donošenja novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici ali i novog Krivičnog zakona kroz koji bi se znatno pooštrile kazne za nasilnike, Komisija je još prije mjesec dana uputila zvanični dopis ka ministarstvima pravde i rada i socijalne politike za sastanak na kojem bismo dogovorili korake za hitno donošenje ovih zakona. Ni do danas nema odgovora iz ovih ministarstava - govori Kratina.

Dodaje kako je to dokaz da se nastavlja segregacija Parlamenta FBiH i obezvrijeđivanje rada zastupnika na šta su ukazivali i u prošloj Vladi.

- Ignorantski odnos prema zastupnicima koji je davno ustanovljen od ministara pravde i rada i socijalne politike prošle Vlade, koji su se pravdali nedostatkom kapaciteta ministarstava za izradu ovih važnih zakona, nastavljen je sada i bahatijim odnosom ministara prema zastupnicima u novoj, nametnutoj vladi - kazala je Kratina i poručila:

- Kako god, strašni zločin koji se dogodio ne smije i ovaj put biti u fokusu dok ne prođe dan žalosti. Zvog svih ubijenih žena i onih kojima prijeti teška sudbina susreta sa nasilnicima, odgovorni ljudi moraju učiniti sve da se ova dva zakona hitno usvoje i provode. Sve drugo je prazna priča, adrese za odgovornost su odavno poznate.

Ništa ne počinje i ne završava sa nekim ko trenutno obavlja funkciju na mjestu odlučivanja. U tom svjetlu nova Vlada FBiH u interesu građana treba uvažiti sve ono do sada urađeno kao podrška žrtvama nasilja i napravi okvir koji će biti potpuna zaštita. To je zasigurno bolji i brži put.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.