open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Krajem aprila pozivali građane da donesu hranu: Kakva je trenutno situacija u Općoj bolnici?
Kao grom iz vedra neba 27. aprila odjeknula je vijest kako Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu ostaje bez hrane.
02.06.2022. u 16:26
get url
text

Informaciju su tog dana u prijepodnevnim satima objavili mnogi građani Kantona Sarajevo na društvenim mrežama, pozivajući sve da, koliko je ko u mogućnosti, donese namirnica u Opću bolnicu.

Dobavljači otkazali

Kao razlog što ova zdravstvena ustanova ostaje bez hrane navedeno je "kako su dobavljači, zbog povećanja ulaznih cijena, otkazali isporuku hrane Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

VEZANI TEKST - Opća bolnica u Sarajevu ostaje bez hrane: Pozivaju se građani da donesu koliko mogu

Navedeno je i "kako bi menadžment Opće bolnice nabavio nove količine hrane, potrebno je napraviti tender koji može trajati mjesecima, ali je problem što bolnica ima zalihe za najviše za 15 narednih dana. Nakon toga svi pacijenti koji se liječe u Općoj bolnici ostat će bez obroka".

U apelima na društvenim mrežama istaknuto je kako je najveća potreba za uljem, brašnom, šećerom, maslacem, mesom, mlijekom i čajem u rinfuzi.

Potvrdu informacije, da su dobavljači hrane otkazali isporuke Općoj bolnici zbog povećanja ulaznih cijena, novinar Faktora dobio je isti dan u Odsjeku za javne nabavke Opće bolnice odakle su nas uputili na Mahira Pekića, glavnog tehničara, koji je kazao "da građani mogu donijeti namirnice, a najpotrebnije su ulje, brašno, šećer, maslac".

- Najpotrebnije su one namirnice koje su najviše poskupile, jer tenderi koji su bili po starim cijenama, više ne mogu proći. Imamo mi na lageru još namirnica, ali sve što građani donesu neće propasti - istakao je tada Pekić.

S obzirom da je od tada prošlo više od mjesec, zanimalo nas je kakva je trenutna snabdjevenost hranom Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", da li je problem u međuvremenu riješen i na koji način?

Imaju namirnica za pacijente

U kabinetu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora ove zdravstvene ustanove, rečeno nam je da pismenim putem pošaljemo upit, što smo i učinili.

U odgovoru kojeg smo nedugo potom dobili, a kojeg potpisuje Samira Hajdarević, šefica kabineta direktora, u jednoj rečenici navedeno je "kako Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nema problema sa snabdijevanjem namirnicama za ishranu pacijenata, te da se menadžment ustanove i u teškim vremenima odlično snalazi".

VEZANI TEKST - Imaju hrane za 15 dana: Iz Opće bolnice prije sedam dana obavijestili Vranića i Vladu KS, odgovor nisu dobili

Podsjetimo, nakon apela upućenog građanima da donesu hranu u Opću bolnicu, sutradan 28. aprila, Larisa Mujanović, pomoćnica direktora za ekonomske poslove u ovoj zdravstvenoj ustanovi, za Faktor je kazala "kako su se oni još prije sedam dana obratili Ministarstvu zdravstva i Vladi Kantona Sarajevo i upoznali ih o problemima koji su nastali sa dobavljačima".

- Do ovog trenutka mi nikakav odgovor nismo dobili niti iz Vlade KS, niti iz Ministarstva zdravstva KS. Mislim da oni smatraju da mi trebamo rješavati novonastalu situaciju. Nakon što nismo dobili nikakav odgovor, mi smo pozvali privatne firme, koliko je ko u mogućnosti, da nam dostavi potrebne namirnice. Već smo od Binga dobili pošiljku i trenutno imamo hrane za narednih 15 dana – navela je tada Mujanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.