open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarac
Kovatchev: Dodikovo djelovanje i nezadovoljstvo Hrvata u BiH razlozi za zabrinutost EU-a
Koordinator za zapadni Balkan Evropske pučke stranke (EPP) i član Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Andrey Kovatchev kaže da su u ovoj evropskoj instituciji zabrinuti zbog situacije u Bosni i Hercegovini.
16.11.2021. u 12:58
get url
text

- S jedne strane, čujemo da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik radi na tome da RS izađe iz institucija na nivou države BiH, u kojima sudjeluje zajedno sa Federacijom BiH, a s druge imamo situaciju s hrvatskim narodom i njihovo nezadovoljstvo jer nemaju mogućnost birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ovo bi se trebalo promijeniti izmjenama Izbornog zakona što bi omogućilo Hrvatima da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvu - kazao je u razgovoru za Fenu Kovatchev.

Ističe da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o potencijalnim sankcijama protiv Dodika, ali da će Evropski parlament svakako pratiti njegove dalje korake.

- Očekujem da neće ići u pravcu potpunog otcjepljenja RS-a. Sve provokacije koje smo mogli vidjeti s potezima o izdvajanju vojske, pravosuđa i prekida svih odnosa sa institucijama u Sarajevu je nešto što je jako zabrinjavajuće - ističe bugarski europarlamentarac.

Govoreći o procesu priduživanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Kovatchev je upozorio da je to dvosmjerna ulica, što znači da zemlje kandidati moraju biti spremni, ali da također i zemlje članice EU-a moraju biti spremne za taj proces.

- Postoje struje u nekim zemljama poput Francuske, Nizozemske, Danske, Švedske, ali i u Njemačkoj, koje se protive daljem proširenju. Stoga je dužnost političara u tim zemljama da objasne ljudima da je mnogo bolje da budemo svi skupa, da će to donijeti više sigurnosti. Ne možemo dozvoliti da u našem susjedstvu imamo "crnu rupu" gdje je ostavljen otvoren prostor za širenje utjecaja trećih zemalja poput Kine, Rusije, Turske, Saudijske Arabije i drugih. U našem je evropskom interesu da se integriramo što je prije moguće i da uključimo sve zemlje zapadnog Balkana i prevaziđemo probleme, naslijeđe iz prošlosti, iz vremena bivše Jugoslavije ili iz vremena komunističke diktature u Albaniji. Mnogo je bolje imati evropsku demokratiju nego živjeti u prošlosti ili prikloniti se ruskom autokratskom režimu - zaključio je Kovatchev u razgovoru za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.