open-navfaktor-logo
search
Održana u Sarajevu
Konferencija "Zarobljeni u tranziciji: Mir od teorije do prakse"; Tokača: Zapeli smo u neiskrenosti
Mir je komplikovana stvar. Rat je vrlo jednostavna, istakao je na konferenciji.
AUTOR: Autor: Faktor
31.03.2024. u 11:19
get url
text
Mirsad Tokača na konferenciji
Mirsad Tokača na konferenciji
Priču o izgradnji mira uvijek i nanovo trebamo ponavljati, i naša je obaveza da je propitujemo i vidimo gdje su greške, istakao je Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, na konferenciji "Zarobljeni u tranziciji: Mir od teorije do prakse".
Konferenciju, održanu u Sarajevu, organizirali su Mreža za izgradnju mira i Istraživačko-dokumentacioni centar, a okupila je, kako je saopćeno, značajan broj gostiju iz vladinog i nevladinog sektora, predstavnike ambasada, međunarodnih organizacija i lokalnih zajednica.
- Osnovna ideja koju mi razvijamo u posljednja dva mjeseca u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira jeste da se povežemo, da ujedinimo kapacitete, naša znanja, iskustva, sve ono što imamo i jedni i drugi i da radimo na kreiranju jednog mirovnog pokreta koji će objediniti Bosnu i Hercegovinu makar na tom planu.
To je zapravo politika mira i mislim da postoje ljudi u ovoj zemlji koji su spremni da se pridruže tom projektu. Nadam se da ćemo dobiti podršku i od onih koji finansiraju takve projekte mada nije sve ni u finansiranju.. Prvo treba imati volju, posvećenost, želju, a onda kada date ideju i prezentirate vrijednosti na kojima nešto želite da radite, tek onda dolaze pitanja kako to finansirati, na koji način, u kom obimu - kazao je Tokača.
Na pitanje gdje smo zapeli na putu od teorije do prakse, kako i sama konferencija nosi naziv, direktor Tokača je podvukao da je odgovor u neiskrenosti.
- Mislim da će iskren dijalog uvijek polučiti neki rezultat, ali ako ćemo se obmanjivati i lagati ako nećemo ono o čemu govorimo zasnivati na nekim činjenicama i na čvrstim dokazima, ako nećemo jedni druge pogledati u oči, priznavati šta se dogodilo, mi ne možemo napraviti korak dalje. Mir je komplikovana stvar. Rat je vrlo jednostavna. Bacite bombu i srušite kuću, a mir, izgradnja kuće, izgradnja domovine, izgradnja države je mukotrpan posao. Traži znanje, posvećenost, novac, jer svi pričaju o investiranju u rat, a ne priča se o investiranju u mir - istakao je Tokača.
Mišljenja je da pozitivna priča izgradnje mira može krenuti iz naše zemlje u svijet, jer, sve ono što sada prolaze zemlje koje su u ratu, mi smo doživjeli prije 30 godina, ali prvo moramo srediti stvari u svojoj kući.
- Kada uredite stvari u svojoj kući i kada drugi vide da ste to uradili uspješno, onda to može ići dalje – prema regionu i svijetu. Mnogi u Evropi zaista mogu dosta toga od nas naučiti, o našoj multikulturalnoj sredini i tradiciji zajedničkog života. To je ono što Evropa treba da bude - dodao je Tokača”.
PR koordinator Mreže za izgradnju mira Haris Badžić ističe da Mreža postoji već 14 godina i trenutno broji 260 članica/organizacija u BiH koje se bave različitim temama, od kojih je jedna i mirovni aktivizam.
- Nedostatak sukoba nije jedino mjerilo mira. Upravo je pozitivni mir nešto čemu svi težimo i kroz ovu saradnji sa IDC-om ćemo imati priliku da radimo na daljnjem razvoju takvih inicijativa koje će potpomoći za buduću izgradnju mira i pomoći svim građanima i građankama na tom putu. Kroz ovakve događaje mi imamo priliku da upoznamo ljude sa onim čime se mi bavimo i sa faktima da potkrijepimo sve ono o čemu mi govorimo.
Pozitivni mir, izgradnja mira, bolje sutra za sve nas to je ono što je najbitnije. Kroz ovakve događaje imamo priliku prezentirati naše buduće korake koji će, vjerujem, biti interesantni svim aktivistima i aktivisticama u BiH ali i građanima i građankama ove države - kazao je Badžić.
Politički savjetnik i koordinator tima Delegacije Evropske unije u BiH Fermin Cordoba naglasio je da su ovakve konferencije itekako potrebne našem društvu.
- Ova radionica je zaista neophodna, jer se dotiče pitanja kao što su socijalna kohezija, mir ii međuetnički dijalog. Organizacije civilnog društva igraju ključnu ulogu u procesi izgradnje mira - dodao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.