open-navfaktor-logo
search
Šef Narod i pravde
Konaković uvjeren: Schmidt neće dozvoliti blokadu u formiranju Vlade FBiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (Narod i pravda) danas je govorio o eventualnim dodatnim provjerama državnih ministara, navodeći da je Zakon o Vijeću ministarstva BiH jasan, te da neka ministarstva imaju specifičan posao koji zahtijeva pristup tajnim informacijama.
02.02.2023. u 15:44
get url
text

- Da se vjerovatno odnosi na ministarstvo sigurnosti i odbrane Nenada Nešića (DNS) i Zukana Heleze (SDP) i oni će u skladu sa zakonima biti provjereni. Ako bilo kome od ministara pronađu zakonsku smetnju za obnašanje ove funkcije, niko od njih tu funkciju neće obnašati - kazao je Konaković.

Konaković je danas komentirao i proces formiranja Vlade Federacije BiH, navodeći da je izbor u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prouzrokovao određene turbulencije među koalicionim partnerima, ali smatra da je to i dodatno ojačalo njihove odnose i da je sada situacija jasna.

- Imamo većine, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić će biti premijer Federalne vlade i to će se dogoditi što prije - rekao je Konaković, kazavši da postoji i mehanizam da se obesmisli eventualna blokada tog procesa.

Blokada se, ističe, ne smije desiti te je izrazio uvjerenje da će na to reagirati i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Osvrnuo se i na reakciju SDA nakon njegove jučerašnje posjete Banjoj Luci kada je susreo predsjednika Republike Srpske i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

- Tužan sam zbog činjenice da formalno SDA bh. entitet koji se zove Republika Srpska smatra inostranstvom. Republika Srpska je bh. entitet dejtonski, Ustavom preciziran, u njemu žive Bosanci i Hercegovci koji imaju JMB, plaćaju poreze, imaju lične karte, imaju pasoše ove zemlje i mi smo Bosanci i Hercegovci na istom prostoru - rekao je Konaković.

Dodao je da se, kao predsjednik Naroda i pravde, sastao s predsjednikom SNSD-a i otkočio nekoliko procesa koji su godinama bili zakočeni.

Upitan gdje će biti njegova prva službena posjeta, rekao je da bi već početkom naredne sedmice trebao otići u Brisel i razgovarati s visokim zvaničnicima Evropske unije, a da iz tehničkih razloga njegova želja je da ode prvo u Zagreb, pa u Beograd, pa Crnu Goru ne može u narednoj sedmici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.