open-navfaktor-logo
search
Da se ne bi zamjerio Dodiku
Konaković šuti o islamofobičnom nastupu Vujića, a Crnadak je nekada pokretao disciplinske postupke
Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je tek da "iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države BiH već zloupotrebu pozicije".
Faktor
16.03.2024. u 22:03
get url
text
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković
Ambasador Bojan Vujić, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi i provjereni kadar Milorada Dodika, prije nekoliko dana imao je skanadalozan i islamofobičan nastup na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a.
Vujić je na zasjedanju, između ostalog, kazao da je "došao kao predstavnik zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH".
Značaj dio javnosti je ogorčen ovim Vujićevim izjavama, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo da "iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države BiH već zloupotrebu pozicije".   
Nije bilo najava bilo kakvog poziva na odgovornost, pokretanja postupka ili slično.
Nije se oglasio ni ministar Elmedin Konaković, medijski aktivan po svim pitanjima u BiH, pa tako i o fizičkoj pripremljenosti i bokserskim vještinama partijskog kolege iz Naroda i pravde Elvedina Okerića, predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo.
Očito je izabrao da se ne zamjera Dodiku. No nekada su ministri vanjskih poslova bez kalkulacija znali reagovati kada bi smatrali da je neko od bh. diplomata izašao iz okvira svojih nadležnosti. 
Tako je u septembru 2017. godine tadašnji ministar Igor Crnadak (PDP) pokrenuo disciplinski postupak protiv ambasadorice Mirsade Čolaković.
Razlog je bilo navodno otvaranje pisama upućenih članovima Predsjedništva BiH u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.