open-navfaktor-logo
search
Opoziv Mandića
Konaković "prijeti" NiP-ovcima ovlastima predsjednika stranke, Đozo odgovara da je ovo demokratska država
Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković ovih dana komentirao je aktuelna dešavanja u sarajevskoj Općini Centar gdje su vijećnici njegove stranke pokrenuli i usvojili opoziv načelnika Srđana Mandića (Naša stranka).
31.07.2023. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - Ademović spašava obraz kod glasača, Konaković brine za koaliciju: Opoziv Mandića kao odmjeravanje snaga u NiP-u

On se prije neko večer, gostujući na TVSA, pozivao na Statu NiP-a te anveo:

- U NiP-u su odluke Kantonalnog odbora obvezujuće za sve općinske organizacije. Tako piše u našem Statutu. Kantonalna organizacija ima zadatak da zadrži hemiju unutar "Trojke" koja je u KS u prošlom mandatu donijela brojne dobre rezultate - rekao je Konaković.

Danas tvrdi kako više voli da svoje kolege provocira da donose sami odluke te da je oko sebe okupio "buntovne i hrabre ljude", pa se poziva na svoje ovlasti. Malo kontradiktorno.

- Predsjednik ima ovlasti u Narodu i pravdi da povuče i neke radikalne poteze. Ja to inače ne radim – naveo je on i uputio blagu "prijetnju":

- Lako ću ja riješiti situaciju u NiP-u ako bude potrebno, ali apelujem na njih da se urazume i da svi zajedno, i Ademović i Mandić i Đozo, stave interes građana u prvi plan.

Međutim, Konaković zaboravlja da je Odluka o opozivu načelnika donesena u lokalnoj zakonodavnoj instituciji, što je Općinsko vijeće. On je kao predsjednik stranke čiji su vijećnici pokrenuli opoziv mogao lobirati i razgovarati sa svojim kadrom prije donošenja Odluke. Njegovo spominjanje "radikalnih poteza" i utjecaja na vijećnike sada, nakon donošenja Odluke u Vijeću, trebalo bi upaliti alarme. 

VEZANI TEKST - Mandić traži preispitivanje odluke o opozivu; Đozo: Oni koji su potpisali i glasali stoje pri svom stavu

No, iako lider NiP-a poziva Ademovića i Đozu (Mandić je ovdje manje bitan) da se urazume, predsjednik OV Centar danas je ponovio kako svi oni koji su glasali za opoziv načelnika stoje pri svom stavu.

- Što se tiče mene lično, a koliko imam informacija i svih mojih kolega koji su ogorčeni na rad načelnika, ne postoji nikakva mogućnost da odustanemo od opoziva. Mi smo demokratska država i neka oni koji su ga birali kažu u ovom referendumu šta misle o njegovom radu – kazao je Đozo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.