open-navfaktor-logo
search
Nakon Bećirovića
Konaković obmanjuje javnost: Nije trajno riješen angažman OSBiH u slučaju elementarnih nepogoda
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku kojom je trajno riješeno pitanje angažmana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u slučaju elemenatrnih nepogoda, potvrđeno je iz Predsjedništva za Faktor.  
16.01.2023. u 13:12
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović mandat počeo spinovanjem: Predsjedništvo BiH (ni)je konačno riješilo problem angažiranja OSBiH

Prvi je javnost obmanuo član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. U decembru prošle godine na web stranici SDP-a BiH objavljen je tekst "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine konačno riješilo problem angažiranja Oružanih snaga u slučaju prirodnih nesreća".

U tekstu se navodi kako je "možda i neopravdano, u sjeni vijesti o imenovanju Borjane Krišto ostala izjava Denisa Bećirovića da je Predsjedništvo BiH konačno riješilo problem angažiranja Oružanih snaga BiH u slučaju prirodnih nesreća". Bećirović je izjavio da je Predsjedništvo BiH jednoglasno podržalo odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH za, kako je objasnio, pomoć stanovništvu

Na decembarskoj sjednici Predsjedništva BiH razmatralo je samo zahtjev za angažiranje OSBiH za postavljanje pontonskog mosta u Bosanskoj Gradišci, za što su tri člana dala svoju saglasnost. 

No činjenica da nema uopće trajne odluke, nije omela predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da prije nekoliko dana gostujući na Face TV zaspinuje ponovo istu priču, a sve kako bi pokazao da "novi pregovarači" koji su dogovorili vlast sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem rješavaju sve probleme, da niko više ništa ne blokira i da će ubuduće na sve strane teči med i mlijeko.  

- U miru je neki dan prošla ta informacija. Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić su usvojili trajnu odluku o angažmanu OSBiH. Ne treba više ona posebna odluka da se negdje digne neko da ide gasiti požar. To je kompromis - rekao je Konaković. 

Da bi se angažirale Oružane snage BiH u slučaju elementarnih nepogoda, s obzirom na složenost sistema, odnosno nadležnosti, zahtjevi kreću od lokalnih zajednica, preko civilnih zaštita, do Ministarstva odbrane BiH, koje svaki od ovih zahtjeva prosljeđuje Predsjedništvu BiH na odlučivanje, a ono potom donosi uvijek posebne odluke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.