open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Konaković nakon susreta sa švedskom ministricom: Mi smo šampioni evropskih procesa
Naveo je da su naredni koraci za BiH nastavak reformi uključujući usvajanje zakona o sudovima i o zaštiti ličnih podataka
Fena
25.03.2024. u 11:42
get url
text
FOTO: Fena
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministricom evropskih poslova Švedske Jessikom Roswall, da je BiH od dobijanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prošla najkraći put od svih zemalja i da smo šampioni tih procesa.
Istakao je da ne tražimo kratice za članstvo u EU već liderstvo i hrabriji pristup proširenju, koje su i pokazali otvaranjem pregovora.
Konaković je rekao da evropske integracije mogu riješiti većinu problema koje imamo poput velikog opterećenja penzionih fondova zbog odlaska mladih, ali i pomoći kreirati ambijent koji će zadržati bh. građane u zemlji, a možda neke i potaći da se vrate.
Naveo je da su naredni koraci za BiH nastavak reformi uključujući usvajanje zakona o sudovima i o zaštiti ličnih podataka, te finalizirati priču o FRONTEX-u i nastaviti usklađivanje s vanjskom politikom EU-a.
Dodao je da je Švedska, kao i neke druge zemlje, ponudila konkretnu pomoć u ispunjavanju preostalih obaveza za članstvo u EU.
Konaković je zahvalio što je Švedska za vrijeme svog predsjedavanja EU-om veliki fokus stavila na proširenje i podsjetio da naše dvije zemlje imaju izuzetno kvalitetnu saradnju.
Roswall je čestitala na nedavnom otvaranju pregovora i na uloženim naporima na usvajanju potrebnih zakona, čime je pokazana odlučnost BiH za integracije.
- Cilj moje posjete je da poručim da treba nastaviti dobar posao na reformama kako biste iskoristili sadašnji momentum - rekla je ministrica.
Naglasila je da brzina našeg napretka zavisi od nas samih, a on se najviše odnosi na poboljšanje stanja u oblasti demokratije i vladavine prava.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.