open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Konaković: Ja sam krao, ali imam imunitet, HDZ stimuliše neplatiše PDV-a; Martinović: Ovo je neumjesno
U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u toku je žustra rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čiji je predlagač Ivo Tadić iz Hrvatske demokratske zajednice.
26.05.2022. u 16:08
get url
text

Delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda) kazao je kako je ovo udar na ekonomiju BiH. 

- Sarajlije će se odreći novca, ako onaj dio FBiH koji ne uplaćuje PDV počne uplaćivati. Logika je nebitno koliko ste uplatili PDV-a, uzet ćemo. Povucite ovaj smiješni dokument. Ovim prijedlogom HDZ stimuliše neplatiše PDV-a, a Stranka demokratske akcije je izgleda reterirala, iako nikada neće preboliti što je izgubila Sarajevo.

Zašto direktor Uprave za indirektno oporezivanje ne saopći egzaktne podatke ko sve uplaćuje PDV. Zato što on ne to ne želi, pa sam ja podatke dobio od člana Uprave. Ja sam krao te podatke, priznajem djelo, ali imam imunitet - kazao je Konaković.

Replicirao mu je Tomislav Martinović (HDZ), predsjedavajući Doma naroda.

- Ovo je neumjesno, kažite Konakoviću gdje se ne plaća PDV - poručio je Martinović. 

Tadić je, pak, kazao, kako za ovaj zakonski dokument ima podršku devet kantona, osim iz KS.

Konaković je u više navrata u negativnom kontekstu etiketirao Salku Zildžića (SDA), federalnog zastupnika koji je u Zastupničkom domu bio predlagač zakona. Reagovao je Fahrudin Skopljak (SDA) kazavši kako je to nekorektno, nakon čega je Konaković priznao da je pretjerao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.