open-navfaktor-logo
search
Slijedi imenovanje Uprave
Konačno ispoštovan nalog Vlade FBiH: Mirsad Kukić gubi kontrolu, RMU Banovići prijavio inspekciji
Na današnjoj sjednici Skupštine Rudnika mrkog uglja Banovići, koja je trajala tri sata, za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora izabran je Amir Brigić, koji je prethodno dobio saglasnost Vlade FBiH za imenovanje na ovu funciju. Prije imenovanja Brigića, po prethodnoj saglasnosti Vlade FBiH dužnosti u Nadzornom odboru razriješen je Bego Birparić.
12.02.2021. u 18:49
get url
text

Današnju sjednicu sazvao je član Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja Banovići Edin Kurtić, koga je imenovala Vlada FBiH. Skupštinu je sazvao, nakon što je to mjesec dana odbijao učiniti predsjednik Nadzornog odbora Bego Birparić.

VEZANI TEKST-Kudumović nakon imenovanja za direktora RMU Banovići: Problemi rudnika još nisu riješeni

- Imenovanjem novog Nadzornog odbora definitvno opada utjecaj Mirsada Kukića u upravljačkim strukturama rudnika. Već u ponedjeljak Nadzorni odbor bi trebao zasjedati, izabrati novog predsjednika, a zatim imenovati novu upravu koja ima saglasnost Vlade FBiH - kaže direktor RMU Banovići Fadil Kudumović.

Podsjećamo, Kudumović je duže vrijeme upozoravao da opstrukcije koje je vršio sada već bivši predsjednik Nadzornog odbora Rudnika Bego Birparić, u pozadini imaju pokušaj predsjednika PDA Mirsada Kukića da ponovo ovlada preduzećem u većinskom vlasništvu FBiH.

- Kukić je u svojstvu predsjednika jednog od sindikata u RMU Banovići, nakon obrušavanje jedne stjenske mase koje se desilo u subotu, alarmirao Federalnu inspekciju u namjeri da zatvori površinski kop našeg rudnika. Tada na mjestu obrušavanja nije bilo niti jednog rudara, nego samo upravnik pogona i tehnički direktor. Mi smo imali inspekciju na kopu prije četiri mjeseca, kada smo formirali komisiju koja prati sve što se dešava i obavještava nadležne o ovakvim događajima - kaže Kudumović.

VEZANI TEKST-Nadzorni odbor protiv odluka Vlade FBiH: Mirsad Kukić ponovo pokušava preuzeti RMU Banovići

Podsjećamo, Vlada FBiH prošle sedmice je dala saglasnost za imenovanje za vršioce dužnosti u RMU Banovići Fadila Kudumovića (direktor), Elvira Jamakovića (izvršni direktor za tehničke poslove), Damira Mrkonjića (izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti), Jasmine Husić - Mujić (izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove) i Ibrahima Demirovića (izvršni direktor za ekonomske poslove), na period najduže do šest mjeseci. Po toj saglasnosti će Nadzorni odbor imenovati novu Upravu.

- Kukić je pokušao da ovu Upravu napravi nesposobnom zatvaranjem površinskog kopa i bez posla ostavi 500 rudara. On je prije odlaska u penziju imao plaću od oko 6.000 KM, koja je veća od plaće direktora, a kao otpremninu za odlazak u penziju dobio je šest svojih prosječnih plaća. Njegov utjecaj u upravljačkim strukturama, s imenovanjem Uprave i promjenom u Nadzornom odboru, prestaje, i ostaju mu samo opstrukcije poput pomenute s inspekcijom - zaključio je Kudumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.