open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Kolone vozila ispred Narodne kuhinje: Građani doniraju kurbansko meso za najugroženije
Prošle godine donirano je 60 tona kurbanskog mesa, a upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad Zilha Šeta očekuje da će ove godine donacije biti i veće
11.08.2019. u 12:14
get url
text

Veliki broj građana Sarajeva od jutarnjih sati dolazi u prostorije Narodne kuhinje Stari Grad kako bi donirali kurbansko meso za najugroženije kategorije stanovništva.

Upraviteljica kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, izjavila je da su sa prijemom i podjelom kurbanskog mesa počeli jako rano i sve protiče jako dobro. Već do sada, kako je kazala, vlada veliko interesovanje. Šeta je u izjavi medijima kazala kako je kurbansko meso u Narodnu kuhinju počelo pristizati već od sedam sati. "Velika količina mesa se očekuje. Prošle godine je bilo 60 tona. S tim, što je najvažnije, mi imamo obezbijeđenu hladnjaču", rekla je Šeta, koja je dodala da će u toj hladnjači meso biti adekvatno pohranjeno do kraja godine.

Šeta je dodala kako je na terenu veliki broj volontera koji pomažu oko donacija. Naglasila je kako se donacije i prijem kurbanskog mesa odvijaju uz nadzor veterinarskih i sanitarnih inspektora. Na terenu su i pripadnici policije.

-Ono što se prvi put desilo, ova kantonalna Vlada, priznala nam je troškove za hladnjače. Nemamo mi nikakva izdvajanja - rekla je Šeta. 
Dodala je kako su najavljene dvije organizacije iz Republike Turske koje će donijeti meso i podijeliti. 

{$galerijaFotografija}

Šeta je kazala kako je mnogo ljudi koji trebaju pomoć. Isto tako, smatra kako nema male donacije, jer i ono što neko misli da je malo, onome ko je u potrebi znači mnogo. Tetka Zilha je rekla kako je već u jutarnjim satima odvučeno najmanje deset tona mesa kako bi bilo adekvatno pohranjeno u hladnjače. 

Ove godine očekuje da će donacije kurbanskog mesa biti veće u odnosu na godinu ranije. Dodala je kako su ove godine brojne i uplate za kuhinju. Ističe kako su se mnogi odlučili donirati novac umjesto kurbana, kako bi uposlenici Narodne kuhinje Stari Grad mogli novac iskoristiti u druge svrhe, od kupovine namirnica do plaćanja računa. 

-Građani su pred vratima čitav dan. Rijeka (ljudi, op.a.) - rekla je Šeta.

Prema njenim riječima, donacije je moguće donijeti danas do 17 sati, kao i sutra od osam do 17 sati.

20190811_2_37730744_46728899.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.