open-navfaktor-logo
search
Kako se glasalo
Ko nije podržao protjerivanje Ustavnog suda iz RS-a: Osam opozicionara i jedan iz vlasti
Narodna skupština Republike Srpske suspendovala je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvajajući Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda po hitnom postupku.
27.06.2023. u 21:17
get url
text

"Za" je glasalo 56 zastupnika od 65 prisutnih.

Među devet zastupnika koji nisu podržali Zakon kojim se suspenduje dio Ustava koji se odnosi na Ustavni sud Bosne i Hercegovine su tri zastupnika iz Liste za pravdu i red - Nebojša Vukanović, Zagorka Grahovac i Milan Savanović.

Također, četiri zastupnika iz PDP-a nisu podržali ovo zakonsko rješenje, a to su Igor Crnadak, Mirna Savić Banjac, Milanko Mihajlica i Slaviša Marković.

Interesantno, iako je DNS dio vladajuće većine u Republici Srpskoj, Zakon nije podržaio Predrag Nešić iz DNS-a, inače i brat ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, piše N1.

Samostalni zastupnik koji se nedavno priključio Narodnom frontu Jelene Trivić, Radislav Dončić, također nije glasao za Zakon kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće sprovoditi u Republici Srpskoj dok god se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.