open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Kešo: "Trojka", SNSD i HDZ dočekali Stoltenberga sa potpunim zastojem BiH na NATO putu
Aktuelna državna vlast ("Trojka", SNSD i HDZ) dočekala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga sa potpunim zastojem Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Alijansi, poručio je danas zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo. 
20.11.2023. u 18:19
get url
text

VEZANI TEKST - Čovićevo "najpametnije i najljepše biće" Stoltenbergu priča ruske priče

Istakao je da "iako je 2023. godina na samom isteku, Vijeće ministara BiH još uvijek nije pripremilo i usvojilo Program reformi za ovu godinu".

- S obzirom na činjenicu da je Program reformi ključni dokument koji predstavlja politički i pravni okvir koji definiše obaveze i odnos Bosne i Hercegovine i NATO saveza, neusvajanje tog dokumenta znači da je prva godina mandata novog saziva Vijeća ministara BiH protekla u potpunom zastoju NATO puta.

Podsjećamo da SDA nije dozvolila formiranje Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine sve dok stranke iz entiteta RS nisu prihvatile usvajanje Programa reformi i slanje tog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu, čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo. S druge strane, stranke tzv. "Trojke" očigledno su pristale i na potpuni zastoj NATO puta samo da bi došli do ministarskih fotelja za svoje čelnike. Pozivamo Vijeće ministara BiH da konačno ispuni svoju obavezu i hitno pripremi i usvoji Program reformi za 2023. godinu, te da već započne aktivnosti na pripremi ovog dokumenta i za narednu godinu - poručio je Kešo. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.