open-navfaktor-logo
search
Oglasila se i ambasadorica
Karić nije dala dozvolu da se Vijećnica osvijetli, Izraelci prijem premještaju "gdje se njihova zastava poštuje"
Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini, Galit Peleg uputila je pismo gradonačelnici Benjamini Karić u kojem je obavještava o razlozima primoranosti da se nedavni prijem povodom 75. godišnjice države Izrael umjesto u sarajevskoj Vijećnici održi na drugom mjestu.
24.06.2023. u 20:41
get url
text
Galit Peleg, Benjamina Karić, ambasadorica Izraela
Galit Peleg, Benjamina Karić, ambasadorica Izraela

- Prilikom našeg prvog susreta u martu prošle godine, bila sam oduševljena kada ste pričali o Sarajevu i Jerusalemu, a još više kada ste bili dovoljno ljubazni da prihvatite ideju da prijem povodom 75. Dana nezavisnosti Države Izrael održimo u vašoj prekrasnoj zgradi sarajevske Vijećnice. Naša zamisao je bila poslati poruku zajedništva iz jedinstvene zgrade koja također služi kao gradska vijećnica glavnog grada Bosne i Hercegovine, navodi Peleg u pismu.
 
Kako ističe, nisu se niti u jednom trenutku pokolebali oko te odluke, čak i kada su im pristizale zamolbe s različitih strana i tražili da "događaj ne održimo u sarajevskoj Vijećnici, Vi ste bili ti koji ste došli do rješenja koje je pomoglo da se pronađe kompromis zajedništva".
 
- Sarajevo je stoljećima simbol jevrejskog života, ovdje je prisutna jedna od najznačajnijih i najstarijih jevrejskih zajednica u Evropi. Stoga morate razumjeti neugodno iznenađenje koje me pogodilo kada sam dobila e-mail da nam je zabranjeno isticanje izraelske zastave, kao i drugih jevrejskih simbola na pročelju Vijećnice. Ove godine slavimo 75. godišnjicu postojanja države za kojom je jevrejski narod čeznuo 2.000 godina u progonstvu. Godine progona i pogroma tokom kojih je jevrejski narod imao jedan san, jednu nadu, kako stoji u našoj himni: "Biti slobodan i oslobođen narod u svojoj zemlji" - navodi se u pismu.

Kako piše izraelska ambasadorica, poslije toliko godina čežnje, nakon što je Izrael postao država, "možete li zamisliti da slavimo, a da ponosno ne mašemo našom plavo-bijelom zastavom?"
 
- Budući da naš zahtjev nije bio previše ekstreman, a također se temelji na presedanima od samo prošle godine, nemam drugog izbora nego vjerovati da postoji nešto veće iza ovih prepreka s kojima se suočavamo samo dan prije održavanja prijema. Stoga sam nakon ozbiljnog razmišljanja odlučila prijem premjestiti negdje drugdje, gdje se poštuje naša zastava, kao što i mi poštujemo vašu - napisala je ambasadorica Peleg u pismu gradonačelnici Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva prije dva dana se oglasila i pojasnila zašto je odbila ovaj zahtjev. 

- Cijeneći naše korektne bilateralne odnose, o zahtjevima Privredne komore Izraela kojima se očigledno očekivalo bespogovorno da se udovolji, nisam se do sada oglašavala. Tako recimo nisam htjela sa javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se pored zvanične himne izraela smatra i nezvaničnom himnom, a govori o "osvajanju" Brda Hrama od strane Jevreja. To nisam dozvolila. Brdo Hrama inače predstavlja najosjetljiviju dodirnu tačku između Muslimana i Židova u Jeruzalemu i poprište je neprestanih sukobljavanja. Kada je riječ o vatrometu pojašnjenje zbog čega nema moje dozvole bilo je jednostavno. Podsjetit ću vas da se Grad Sarajevo pridružio gradovima koji neće imati organizovan ni novogodišnji vatromet, a zbog negativnih posljedica po stanovništvo, životinje i okoliš. Pirotehnički spektakl na nebu zamijenit će svjetlosni vizuelni efekti i konfete. Na koncu, nisam htjela podijeliti ni informaciju da su prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici koja govori o historijskim činjenicama. Navedeno je traženo kako bi se udovoljilo SNSD-u čiji članovi ne žele zbog ploče na Vijećnici ući u objekat. Ovo sve pišem, ne kako bi se pravdala jer zato nemam razloga. Imam svoj stav i nikada se neću plašiti da donesem odluke - poručila je Karić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.