open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Kandidat za vojnog povjerenika predložen u Vijeće RAK-a: Jesu li se SNSD, HDZ i "Trojka" uspjeli dogovoriti
Iako ga je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine predložilo za člana Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, Zoran Žuža je i dalje kandidat SNSD-a za parlamentarnog vojnog povjerenika.
07.03.2024. u 07:49
get url
text

Prema informacijama, koalicioni partneri HDZ, SNSD i "Trojka", koji svaki ima svog kandidata, još se nisu između sebe dogovorili o tome koga će podržati za parlamentarnog vojnog povjerenika.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te od pojedinih opozicionih članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost bh. Parlamenta, koja predlaže parlamentranog vojnog povjerenika, kazali su nam da se još ništa ne dešava po ovom pitanju niti ima naznaka da ima dogovora.

Rečeno nam je i da to što je Žuža kandidat za člana Vijeća RAK-a, koje tek treba biti imenovano u Parlamentu BiH, ne znači da ima dogovora o vojnom povjereniku.

Izjavu od članova Zajedničke komisije koji dolaze iz SNSD-a nismo uspjeli dobiti.

Osim Žuže, za parlamentarnog vojnog povjerenika predloženi su Nikola Lovrinović (HDZ), Mehmed Bradarić (SDP), dok je opoziciona SDA kandidovala Hazima Rančića.

Aktuelnom parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću mandat je istekao prije skoro godinu. On je na toj poziciji dva petogodišnja mandata.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je krajem maja prošle godine pokrenula proceduru imenovanja. Potrebno je da sedam od 12 članova komisije glasa za jednog kandidata. Koalicione stranke koje čine vlast na nivou BiH imaju osam članova u ovoj komisiji.

Kako nam je rečeno, dosad su se stranke uspijevale dogovoriti oko jednog kandidata. Sada su ih dale tri, ne računajući kandidata iz aktuelne opozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.