open-navfaktor-logo
search
Federalni zavod
Kampanja: Reis Kavazović, kardinal Puljić, Ćiro Blažević...pozivaju građane da se vakcinišu
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Mostaru pokrenuo je javnu kampanju u kojoj vjerske vođe, sportisti, muzičari i drugi pozivaju na masovno vakcinisanje budući je do sada imunizirano tek 15,7 posto stanovništva, zbog čega najesen prijeti novi val epidemije koronavirusa.
13.08.2021. u 22:31
get url
text

Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, pjevač Halid Bešlić, sportisti Asmir Begović, Amel Tuka i trener svih trenera Ćiro Blažević uputili su video poruke u sklopu kampanje "Zbog onih koje voliš, cjepiva djeluju".

U BiH je stiglo 2.782.160 doza cjepiva protiv COVID-19, a prema podacima ministarstva civilnih poslova BiH, prvu dozu primilo je 537.608 (15,71%), a drugu 327.698 (9,58%) građana BiH. Dio građana se cijepio i u susjednim zemljama, Hrvatskoj ili Srbiji.

Povodom vakcinacije stanovništva, obratio se i reis Husein ef. Kavazović.

- Braćo i sestre! Naša je obaveza čuvati zdravlje i boriti se protiv bolesti. COVID-19 je vrlo opaka bolest i već je odnijela na milione žrtava ljudi koji su oboljeli od ove opake bolesti. Jedini način da joj se suprotstavimo i da je suzbijemo jeste da se vakcinišemo. Pozivam vas da to učinite što prije. Požurite! Zbog onih koje voliš, vakcine djeluju - poručio je reis Husein ef. Kavazović.

- Za sada nemamo druge mogućnosti osim vakcinisanja - rekao je kardinal Puljić. Dodao je kako je vakcinisanje pitanje odgovornosti prema sebi i drugima.

Predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci je 36 dana bio hospitaliziran nakon što se zarazio koronavirusom.

- Na svoju sreću, uspio sam preživjeti. Zbog toga svima koji nisu vakcinisani sugerišem da se vakcinišu što prije - rekao je Finci.

Građanima se obratio i proslavljeni nogometni stručnjak i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević i u svom stilu uputio poziv.

- Nemojmo biti blesavi! Nemojmo biti glupi! Vakcinišite se svi kako bismo ugušili napokon ovu neman - rekao je Blažević.

Nakon kritika na račun vlast početkom godine da nisu učinile ništa oko nabavke vakcina, BiH suočava s činjenicom da sada kada ima vakcine želi ih primiti tek mali broj ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.