open-navfaktor-logo
search
Ambasadorovo miješanje
Kalabuhov nameće interese Rusije: BiH se davno odlučila za NATO, Dodik je bio ključni igrač
Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO-a, iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000, Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima, poručio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.
17.01.2022. u 17:00
get url
text

U prijevodu, imate pravo izbora, ali taj izbor je onakav kakav ćemo mi vama odrediti i koji je u skladu sa ruskim interesima. 

VEZANI TEKST - Kalabuhov kritikujući američkog ambasadora otkrio ciljeve Rusije u BiH i koga štite

Da li zaista u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus kako to Kalabuhov kaže, ili je naša država odavno na NATO putu kojim nezaustavljivo ide već 16 godina bez obzira što posljednjih godina politički prevrtljivac Milorad Dodik nastoji NATO put naše zemlje predstaviti tek kao saradnju kakvu ima i Srbija?

Tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Nikola Špirić, iz SNSD-a, potpisao je 2005. godine Zakon o odbrani BiH, a izglasali su ga u državnom Parlamentu i zastupnici njegove stranke. Taj Zakon u članu 84. kaže da će Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.

Na ceremoniji održanoj 14. decembra 2006. godine u štabu NATO-a u Briselu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom Okvirni sporazum o prijemu Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir. Partnerstvo za mir predstavlja prvu stepenicu ka članstvu u NATO-u.

Scheffer je tada poručio da je "Bosna i Hercegovina napokon prešla iz dejtonske u briselsku eru". Radmanović je istakao "da je pristupanje priznanje onima koji su radili na tome u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici koja je pomagala". Naglasio je da je ovo prvi korak koji podrazumijeva nove napore ako se želi dalje. Obećao je da će nastaviti s reformama i pokretati nove.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 10. juna 2009. usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva za Akcioni plan za članstvo, a zahtjev je službeno uručen 2. oktobra 2009. U aprilu naredne godine stigao je pozitivan odgovor sa samita NATO-a održanog u Talinu.

Upravo su zvaničnici iz Republike Srpske potpisali zvanični zahtjev BiH za MAP (Akcioni plan za članstvo). To je uradio Nebojša Radmanović, član SNSD-a Milorada Dodika.

VEZANI TEKST - Od Radmanovića do danas: Dodik podržava NATO put Bosne i Hercegovine

Nakon devet godina čekanja, krajem 2018.  godine ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, donijeli su odluku da se BiH primi u MAP i odobreno je našoj zemlji da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP). MAP podrazumijeva da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa naše zemlje prema NATO savezu. I pored protivljenja i opstrukcija, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na kraju je u novembru 2019. godine potpisao ANP koji je poslan u Brisel. 

Vijeće ministara BiH na čijem čelu je Dodikov čovjek Zoran Tegeltija usvojilo je u februaru prošle godine još jedan ANP (Program reformi) koji je također proslijeđen u sjedište NATO-a. 

U Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine ( 2018-2023), koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 13. marta 2018. godine u vrijeme kada je u njemu sjedio i Mladen Ivanić, u dijelu koji se odnosi na NATO precizno je navedeno:

- Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO, ostaje prioritet institucija BiH. Strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine dužne su provoditi institucije u Bosni i Hercegovine, kojima ove nadležnosti pripadaju u skladu sa Ustavom i relevantnim zakonima.

Prošle godine bivši visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da svi uspjesi u što se ubraja i reforma odbrane i NATO put, koje je međunarodna zajednica uradila u BiH ne bi bili mogući bez podrške domaćih lidera. Tvrdi da je Milorad Dodik najviše pomogao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.