open-navfaktor-logo
search
Sarajevo, to divno mjesto
Kako su "seljaci koji su dobili rat" razvijali kulturu "u centru ničega" da bi Forto i Naša stranka danas pozirali?
- Sarajevo film festival je dokaz da podrška kulturnim i kreativnim projektima nije davanje već ulaganje - kaže Edin Forto, prenosi na društvenim mrežama Naša stranka, koja je eto "zaslužna" za to ulaganje. 
14.08.2022. u 11:59
get url
text

Potom je obrazlagao.

- Za 28. SFF je Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva kulture izdvojila 200.000 KM. Ovaj novac se višestruko vraća u budžet uslijed ekonomskih aktivnosti koje SFF proizvodi. Za svaku uloženu marku, vraća se 3.4 KM! Također putem ministarstva kulture ove godine daje rekordan iznos od milion KM za filmske projekte, a jedini smo nivo vlasti u BiH koji ima i filmske poticaje s dva miliona KM u 2022. Poticaji filmskoj industriji potiču i radna mjesta za tu industriju - Fortine su riječi. 

 

Naša stranka je vlast u Kantonu Sarajevo tek par godina. Sudeći po načinu kako Forto i Naša stranka prezentiraju stvari, dalo bi se zaključiti da su oni zaslužni za razvoj SFF-a, pa i općenito kulture u Sarajevu. Međutim, ovo je 28. SFF po redu. Za Festival su zaslužni prvenstveno osnivači, ljudi koji su živjeli taj projekat sve ove godine na čelu sa Mirsadom Purivatrom, donedavnim direktorom. A poneka zasluga pripada i vlasti koja je podupirala projekat sve ove godine. 

Šta se dešavalo svih ovih gotovo tri decenije i tokom svih ostalih vlada, premijera, ministara? Sudeći po onome što javnosti prezentira Naša stranka - ništa! Niko nije ni marke iz budžeta dao, ni prethodnih, a ni ove godine. Neće baš tako biti. 

VEZANI TEKST - Fortin turbo preporod Sarajeva: Nema novca za Jazz Fest, stigli su trubači

Recimo, Vlada FBiH je ove godine usvojila četiri programa raspodjele sredstava za fondacije iz nadležnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta, u ukupnom iznosu od 5.168.000 KM. Ovogodišnji tansfer za kinematografiju iznosi 3.460.000 KM. Od toga se na sufinansiranje dugometražnih filmova odnosi 2.060.000 KM, a kratkometražnih 200.000 KM. Neće baš biti da je Vlada KS na čelu sa Fortom "jedini nivo vlasti" koji je izdvojio novac za filmsku industriju. 

Sve vlade na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, ali i na novou Kantona Sarajevo, već godinama izdvajaju za SFF, ali i za kinematografiju, pa i za kulturu općenito. Izdvajali su i drugi nivoi vlasti u kojima nije bilo Forte, niti Naše stranke. Smjenjivali su se uglavnom SDA i SDP, ponekad je vlast obnašala i SBiH, SBB... 

Samo neke od stavki kada je novac za Fondaciju za kinematografiju u pitanju a koji je izdvajala Federalna vlada na čelu sa Fadilom Novalićem su 1.700.000 KM 2015. godine, 1.660.000 KM 2016. godine, isti iznos i 2017. godine, potom isti iznos 2018. godine, potom isti iznos 2019. godine, 1.230.000,00 KM 2020. godine, transfer za kinematografiju 2021. godine iznosio je 1.460.000 KM i u konačnici ove godine 3.460.000 KM. Osim toga, aktuelna Federalna vlada izdvajala je novac i za pojedinačne filmske projekte pa je tako primjera radi za film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" osigurala 2019. godine 800.000 KM. Novac za pojedinačne filmske projekte su izdvajele i prethodne vlade na nivou Federacije. 

VEZANI TEKST - Dževad Karahasan: Sarajevo je kasaba koliko i New York

Pobrojano je samo mali dio izdvajanja za filmsku industriju, kulturu i umjetnost u Federaciji. Sve kantonalne vlade u Sarajevu, ali i niži novoi vlasti, bez obzira koja je stranka bila na vlasti, izdvajali su godinama novac za SFF i druge kulturne projekte. Izdvajao je i BH Telecom, pa i druge javne kompanije.

SFF je dokaz, kako navode u Našoj stranci, da podrška kulturnim i kreativnim projektima nije davanje, već ulaganje. Samo što s tim ulaganjem Naša stranka nema gotovo nikakve veze. To je novac i ulaganje prvenstveno poreskih obveznika u Kantonu Sarajevo, pa onda odluka svih ranijih premijera i ministara, koji za razliku od Naše stranke to nisu prezentirali u vrijeme izborne kampanje na svojim društvenim mrežama kao nekakvu svoju zaslugu. 

Ambijent u kojem je bilo moguće razvijati SFF, MESS, ali i druge festivale i kulturne sadržaje, ambijent u kojem je Sarajevo postolo grad filma, prepoznatljiva kulturna i festivalska destinacija, kreiran je za vrijeme prethodne vlasti, uglavnom one "mrske" SDA-ovske. 

VEZANI TEKST - Koliko je Sarajevo "seljačko": Šta sve Forto nije vidio u "centru ničega"

Festivalski i kulturni novitet koji je kreiran u ambijentu vladavine Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a, je onaj performans ispred Narodnog pozorišta sa obnaženim glumcima. O takvoj kulturi nagrađivani književnik, akademik Dževad Karahasan je rekao: 

- Kultura počinje dvjema radnjama – prva pokrivanje tijela, definiranje onih dijelova tijela koji su okrenuti svima, koji su otkriveni i pokrivanje onih dijelova tijela koje ta kultura dotična smatra da treba tako. Možda postoji neka kultura u kojoj je guzica gola, lice pokriveno, ne znam, ja ih nisam upoznao. Ne isključujem. Dakle prva radnja kojom kultura počinje jeste definiranje tabua, i druga je termička obrada hrane. 

Sve ostalo, po čemu je Sarajevo prepoznatljivo, postalo je "punoljetno" davno prije Fortine vladavine. To je, ko se sjeća, a nije to Forto tako davno izjavio, onaj grad i onaj kulturni centar u kojem su "seljaci dobili rat" i koji je "centar ničega". 

 U "centru ničega" u kojem su "seljaci dobili rat", Forto i Naša stranka su, takoreći, samo ispozorali na crvenom tepihu. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.