open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnica
Kako je populizam i nepromišljenost Benjamine Karić koštao Sarajevo
Grad Sarajevo je populizam i neznanje gradonačelnice Benjamine Karić od početka njenog mandata znao skupo plaćati, kako finansijski, tako i ugledom grada.
30.09.2022. u 19:24
get url
text

Karić je svoj mandat počela populistički prodavši automobile iz Gradske uprave koji su nabavljeni za vrijeme mandata Abdulaha Skake. Javnost je bila oduševljena tim potezom, a na račun gradonačelnice stizali su brojni hvalospjevi koji su vrlo brzo došli na naplatu.

VEZANI TEKST - Drugovi, ko vam je ovo radio: Partizan na kompenzaciju, Karić i njeni promašaji, Štetino srce kod pupka, Bećirović...

Prodaja automobila

Automobili u vlasništvu Gradske uprave prodati su nakon tri mjeseca od gradonačelnicinog obećanja. Međutim, nije dugo trebalo da se u Gradskoj upravi počnu "hvatati" za glavu zbog tog poteza.

Prilikom prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala kada je Grad Sarajevo ugostio brojne svjetske poznate ličnosti, Gradska uprava morala je unajmljivati automobile jer su automobili koje je Gradska uprava tada imala u svom voznom parku bili stari. 

Međutim, tu nije kraj problemima u Gradskoj upravi kada je u pitanju vozni park. S obzirom da je Karić gotovo "raspustila" vozni park, iz Gradske uprave su prošle godine zatražili da im JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo vrati kombi koji je Grad Sarajevo poklonilo za vrijeme mandata Abdulaha Skake, što je na kraju i učinjeno.

Bez javnog dočeka Nove 2021. godine

VEZANI TEKST - Na Jahorini, u Banjoj Luci i Mostaru će se slaviti Nova godina, vlasti u Sarajevu se odlučile za finansijski gubitak

Grad Sarajevo je javni doček nove 2021. godine otkazao zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije uprkos tome što se javni doček priređivao u gradovima širom regiona, ali i Evrope. Grad Sarajevo je planirao za taj doček utrošiti 50 hiljada KM, te je na kraju taj iznos proslijeđen za liječenje djece oboljele od raka i dijabetesa, što je svakako gest za pohvalu. Međutim, gubici zbog otkazivanja javnog dočeka nove godine su ogromni. Kanton Sarajevo pretrpio je velike finansijske gubitke zbog činjenice da je broj turista bio znatno manji, što je automatski značilo i slabije punjenje budžeta od PDV-a.

Osim što je populizmom koštala Grad Sarajevo, Karić se poigravala i sa ugledom glavnog grada BiH.

Gradonačelnica Karić je u augustu prošle godine ugostila njemačkog radikala Tobiasa Pflügera koji tvrdi da je "NATO počeo rat protiv Jugoslavije".

VEZANI TEKST - U vrijeme Skake Grad Sarajevo donirao kombi Domu zdravlja KS, Karić ga tražila nazad

- Razgovarali smo o aktuelnim temama u Sarajevu i BiH i pozitivnim promjenama koje su moguće uz pomoć prijatelja ove zemlje i njenog glavnog grada - napisala je tada gradonačelnica na Twitteru, a nakon što je ustanovljeno koga je ugostila, taj tvit je brže-bolje obrisala kada je shvatila koga je ugostila u sarajevskoj Vijećnici.

Karić će na Općim izborima koji će biti biti održani 2. oktobra nositi listu ispred SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo. Iako je velika vjerovatnoća da će biti izabrana u Skupštinu KS s obzirom da je nosilac liste, teško je za očekivati da će zastupničku kluub zamjeniti gradonačelničkom pozicijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.