open-navfaktor-logo
search
U tehničkom mandatu
Još jedan odmak lukavačke struje od SD-a BiH: Ministar poljoprivrede TK Emir Begić podnio ostavku
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić, koji je član Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH), potvrdio je za Faktor da je podnio ostavku na funkciju.
16.11.2022. u 17:42
get url
text
Emir Begić
Emir Begić

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona je u tehničkom mandatu i čeka se formiranje nove, s obzirom na to da je počela konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je potvrđeno da postoji većina, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji će djelovati kao nezavisni.

- Gradska organizacija SD BiH Lukavac, koja me predložila za ministra, ima zaključak da ne želi da bude dio vlasti u kantonu sa SDA, stoga je logičan slijed da ja ne mogu učestvovati u takvoj Vladi, ukoliko me Gradska organizacija SD BiH Lukavac ne podržava. Tražili su od mene da podnesem ostavku, smatram da je to najmanje što sam mogao uraditi i to je korektno s moje strane - rekao je Begić, koji je na posljednjim izborima izabran za zastupnika u Skupštini TK.

Socijaldemokrate BiH su na Predsjedništvu stranke odlučili da se priključe većini u TK, koju predvodi SDA, a to je bio povod da Edin Delić, predsjednik Kantonalnog odbora SD BiH TK i prvi čovjek ove stranke u Lukavcu, podnese ostavku na sve stranačke funkcije.

Delić je potom, s predstavnicima Općinskog odbora SD-a Lukavac, među kojima je bio i Emir Begić, u Sarajevu održao press konferenciju s predsjednicima Naše stranke (NS) i Naroda i pravde (NiP) Edinom Fortom i Elmedinom Konakovićem. Tada su objavili da se SD Lukavac priključuje grupaciji stranaka okupljenih oko sarajevske "Trojke", odnosno Socijaldemokratske partije (SDP), NiP-a i NS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.