open-navfaktor-logo
search
I to nešto govori
Johann Sattler, diplomata, lobista i partijaner: Ne pohodi prijem za Dan državnosti, ali se SNSD-u rado odaziva
Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, važio je za "izgubljen slučaj", diplomatu koji ne zna ni gdje je došao, ni šta mu je činiti pa krati vrijeme obilazeći bh. turističke atrakcije. Pokazalo se da su bili u krivu oni koji misle na taj način i da Sattler vrlo dobro zna šta radi, samo je pitanje za koga. 
12.01.2024. u 15:39
get url
text

Počeo je Sattler sa komplimentiranjem šefu HDZ-a Draganu Čoviću nazivajući ga "šampionom evropskog puta", da bi se poslije spominjao u ovdašnjim medijima i kao lobista za projekte od interesa, prvenstveno za Milorada Dodika i njegov SNSD, Srbiju, ali i Rusiju. 

Tako smo mogli čitati da je u Briselu lobirao da EUFOR ne šalje dodatne snage u BiH, posebno da je bio protiv dodatnog pojačavanja turskog kontingenta EUFOR-a, da je zagovarao da Mađarska preuzme komandu nad snagama EUFOR-a, pa da je od člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića tražio da podrži projekte Republike Srpske, novu Istočnu plinsku interkonekciju i gradnju hidroelektrane Buk Bijela na Drini... Zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Država od aktualne Vlade FBiH, imenovane nakon jednodnevne suspenzije Ustava FBiH, Sattler je tražio da se aerodromi daju pod koncesije. Ima Sattler i drugih zahtjeva prema Vladi FBiH, ali da ne duljimo ovom prilikom. 

Neki su ga čak nazivali i prikrivenim ruskim čovjekom. On se nikada nije trudio da demantuje svoje uplive u razna lobiranja, bar ne toliko koliko se trudio da iz zvanične biografije izbaci period od 2008. do 2012. godine kada je radio u Moskvi baveći se izdavaštvom. Možda je za te četiri godine i suviše bio pod ruskim utjecajem, pa ga više i ne primjećuje. "Ja nisam primijetio veliki rast ruskog utjecaja", konstatovao i sam govoreći za ovdašnje medije.

Oni sa slabijim interesom za Sattlerove, što zvanične, što nezvanične poslove u BiH, ipak su mogli primijetiti toliko da je on jedan od rijetkih zapadnih diplomata i diplomata uopće, koji se rado pojavljuje na prijemima koje organizira SNSD. Tako se sinoć pojavio na prijemu (zvanično božićnom) Željke Cvijanović u Istočnom Sarajevu. 

Uz razdraganog Sattlera te HDZ-ovce tamo su se pojavili i lideri "Trojke". Oni su, ako je suditi po fotografijama, bili najveseliji gosti, i to samo dva dana nakon još jednog obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS-a i nakon još jednog niza provokacija i zastrašivanja bošnjačkih povratnika u entitet Republika Srpska. Svako ko drži do sebe i funkcije koju obavlja, usljed takvih okolnosti bi makar razmislio da li se treba pojaviti na takvom prijemu, ali svako ko drži do sebe nije trebao pristati i na mnogo šta, pa i doći na vlast suspenzijom Ustava... No vratimo se Sattleru. 

Njegovo pojavljivanje na sinoćnjem prijemu u Istočnom Sarajevu, kao i pojavljivanje na prijemu u organizaciji HDZ-a i Borjane Krišto u Parlamentu BiH prošlog mjeseca, naročito bode oči ako se prisjetimo obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

VEZANI TEKST - Ko je od stranaca bio na božićnom prijemu Krišto, a nije došao u Predsjedništvo za Dan državnosti BiH

Sattler nije bio među onima koji su došli na prijem u Predsjedništvo BiH povodom Dana državnosti, kao uostalom što nije ni Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH. Prvi se redovno pojavljuje na HDZ-ovim i SNSD-ovim okupljanjima, dok drugi zasad pohodi samo HDZ-ove, jer je u RS-u još samo "njemački turista" i javno je na "ratnoj nozi" sa Dodikom, dok tajno - sve češće se tvrdi, jako dobro sarađuju. 

Kada se bavite diplomatijom i politikom, onda su ovakve stvari izrazito važne. Da li ste se negdje pojavili ili niste, mnogo govori. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.