open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Jedan od simbola glavnog grada BiH: Na današnji dan 2014. godine svečano otvorena obnovljena Vijećnica
Na današnji dan 2014. godine svečano je otvorena obnovljena sarajevska Vijećnica, koja je za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine bila više puta granatirana.
09.05.2020. u 16:09
get url
text

U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine je zapaljena, a u požaru je nestao katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o istoriji BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zahvaljujući snazi razumijevanja i solidarnosti prijatelja i partnera iz Evrope i svijeta, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Ponovo se uzdigla još prkosnija i još ljepša.

Vijećnica danas predstavlja multimedijalni centar kulture, umjetnosti i privrede Grada Sarajeva i države BiH, u kojoj se održavaju koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja. Kako i priliči, Dan Sarajeva te Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH obilježava se u Vijećnici.

- Već je postala tradicija da Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježavamo koncertima, pa smo tako uživali u izvedbi Sarajevske i Zagrebačke filharmonije, te Moskovskog kamernog orkestra Schnittke I Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

Na godišnjicu otvaranja 2015. godine, u prelijepom ambijentu Vijećnice, upriličen je koncert Bečke filharmonije, jednog od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice“, naveli su iz Grada Sarajeva.

Amira Medunjanin, umjetnica čije interpretacije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, večeras će, istina pjevajući u praznoj Vijećnici, pokloniti građanima najljepše sevdalinke.

I u ovim vanrednim okolnostima, kada je cijeli svijet suočen sa pandemijom koronavirusa, Vijećnica ima simboličnu, ali važnu ulogu. Osvjetljena u bojama zastava gradova i država, iskrenih prijatelja i partnera BiH, Grad Sarajevo šalje poruku solidarnosti i podrške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.