open-navfaktor-logo
search
Sastali se
Izetbegović sa Reinertsenom razgovarao o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olavom Reinertsenom.
08.11.2023. u 15:25
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na proces euroatlantskih integracija.

Ambasador Reinertsen je informisao Izetbegovića o aktivnostima koje provodi Ambasada Kraljevine Norveške u svojstvu kontakt-ambasade za saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO savezom.

Sagovornici su pozdravili odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o produženju mandata vojne misije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini. Također je razgovarano o mogućnostima jačanja kapaciteta misije EUFOR Althea, ali i jačanja kapaciteta Oružanih snaga BiH s ciljem osiguravanja interoperabilnosti sa NATO snagama.

Kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, razgovarano je o provedbi reformi koje su omogućile dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini i koje su neophodne za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Izetbegović je istaknuo neupitnu ulogu Stranke demokratske akcije u iniciranju i podržavanju svih reformskih procesa koji će doprinijeti što skorijem punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.