open-navfaktor-logo
search
Intervju
Izetbegović o Dodikovoj "ponudi": SDA neće prihvatiti ništa što znači destrukciju BiH
BHRT
28.03.2024. u 17:41
get url
text
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Nakon što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik postavio ultimatum "Trojki" da će, ukoliko ambasadore Velike Britanije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država te visokog predstavnika u BiH ne proglase neprijateljima BiH, ponuditi se SDA i donijeti svoje zakone, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je za BHRT da neće prihvatiti ništa što znači destrukciju BiH, ali da bi prihvatio pozitivnu rekonstrukciju koja bi značila napredak naše zemlje na putu ka EU.
- Sve što znači destrukciju, sudar sa međunarodnom zajednicom, udar na ustavnopravni poredak, kočenja, blokade, SDA neće prihvatiti. Eventualno neku konstruktivnu rekonstrukciju koja bi značila ubrzanje, napredak BiH na euroatlanskom putu, bi naravno prihvatili, a ne bih rekao da Dodik to nudi, mislim da nudi destrukciju - rekao je Izetbegović gostujući u emsiji BHT1 uživo.
Odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH ocijenio je pozitivnom, naglasivši kako se njome ubrzava evropski put BiH.
- Nažalost, to je morao da uradi visoki predstavnik, ali bolje i tako nego nikako. Petnaest godina se skanjujemo oko te stvari, da dođemo do poštenih izbora. Mislim da je to jedan važan korak naprijed koji će suziti prostor manipulacijama i krađama i oni koji su protiv toga su konačno izašli pred reflektore - HDZ, SNSD, a mudro i "Trojka"... Oni podrže Dodika, pa onda podrže to, gledaju šta će glasači i kako će narod reagovati na to, stalno rade čas jedno, čas drugo. Nisu trebali obarati SDA-ov zakon, bio je skoro isti kao ovaj Schmidtov - naveo je lider SDA, dodavši da ova odluka "smanjuje šanse za lopovluke na izborima".
Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora
Osvrnuo se i na dobijanje zelenog svjetla za otvaranje pregovora BiH sa EU, istakavši kako je geopolitička situacija presudila da se ta odluka ubrza, te da je prošla vlast uradila mnogo više, nego aktuelna.
- Usvajaju se krnjavi zakoni koji trebaju biti popravljani, spušta se ljestvica od Evropske komisije... Manje je učinjeno nego u vrijeme vlade Denisa Zvizdića, ali dobro, napravljen je korak, idemo dalje - rekao je Izetbegović.
Naglasio je kako predtavnici bh. vlasti nisu svjesni koliko nas posla čeka u narednom periodu.
- Ako smo se ovoliko mučili sa par zakona, a tek pravi posao je pred nama, ja onda zaista nisam optimista, osim ako se ne urazume glavni igrači. Ali ako ne bude spremnosti, evo od Milorada Dodika, da prenosi nadležnosti, da prihvati, recimo, Ministarstvo poljoprivrede, da usvaja evropske standarde ubrzano, mi ćemo se naći u zastoju od samog početka - smatra lider SDA.
Komentarisao je i izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića "da će pregovori BiH sa EU trajati 500 godina".
- Voli on davati te bombastične izjave, pa se onda poslije popravlja... Prave cirkus od politike, izgleda da glasači u zadnje vrijeme to vole, pa se tako i ponašaju - naveo je Izetbegović, te dodao kako smatra da dijelom Milanović ima pravo, te da se mora ubrzati proces evropskih integracija.
Sudar vlasti RS-a sa međunarodnom zajednicom kao sudar yuge 45 i tenka
Izetbegović je govorio i o američkim sankcijama fizičkim i pravnim licima u BiH, te najavama novih.
- Idemo dva koraka naprijed, jedan nazad. Ima kolateralne štete u tome što rade sa sankcijama, ima onih koji nisu zaslužili, ali ima i onih koji itekako to zaslužuju. Sudar sa međunarodnom zajednicom ne mogu dobiti. To je kao da yugo 45 misli da se može sudariti sa tenkom - naglasio je, te dodao:
- Oni polako ulaze u taj sudar i općenito, usudit ću se to reći, srpski političari, od Miloševića do Dodika, vuku konopac dok ne pukne, kad pukne, oni se nađu na leđima. Vrijeme je da se opamete. Ja kad god sam sa Miloradom Dodikom, s kojim možete imati dobar personalni odnos, te stvari mu govorim, da prestane, da odustane, dajte da uradimo nešto da zaustavimo odlazak mladih ljudi, ovo će se pretvoriti u zemlju staraca koje neće imati ko da hrani... - naveo je Izetbegović.
Mišljenja je da će političare u Republici Srpskoj uozbiljiti sankcije.
- Oni će polako da ugaze u živo blato koje će polako da ih uspori i onda će shvatiti da to nije put. Ne mogu oni nadjačati međunarodnu zajednicu, ni međunarodne institucije, niti institucije BiH. Vrijeme je da promijene odnos - rekao je lider SDA.
Zaduženja neozbiljna i bezobrazna
Osvrnuo se i na zaduženja entitetskih vlada, istakavši da Federacija BiH ubrzano ide stopama Republike Srpske što se tiče prezaduženosti.
- Mislim da će se u roku od godinu dana milijardu KM zadužiti. Nećemo mi to odmah osjetiti, ali će teret sve teže nositi mladi ljudi koji se zapošljavaju i onda će oni odlaziti. U ozbiljnu stvar nas uvode, vrlo neozbiljno i bezobrazno - istakao je Izetbegović.
Pomenuo je i mogućnost koaliranja SDP-a i SDA.
- Nudio sam godinama to, trebala im je SDA. Mislim da ćemo mi morati napraviti jedan probosanski blok. Raste broj onih koji su uz Čovićevu i Dodikovu politiku - rekao je Izetbegović.
Na pitanje hoće li opozicioni blok koji bi činili SDA, DF i Stranka za BiH izaći sa zajedničkim kandidatima na predstojećim izborima, Izetbegović je rekao da je on za to.
- Što se mene tiče, trebamo to uraditi ili imati kakav-takav dogovor da bi alternativu politikama "Trojke" ostvarili na lokalnom nivou od kojeg sve počinje. Naša ruka je tu pružena, ali zavisi i od drugih aktera - naveo je lider SDA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.