open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa delegacijom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, predvođenom šefom Misije Brianom Aggelerom.
16.11.2023. u 14:33
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i rješavanju ključnih izazova sa kojima se država suočava.

Izetbegović je, iznoseći svoje viđenje situacije, istaknuo destruktivnu ulogu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kao glavnog generatora kriza u Bosni i Hercegovini.

Posebna pažnja posvećena je pitanju izmjena izbornog zakonodavstva, a naročito potrebi unapređenja integriteta i transparentnosti izbornog procesa. Zajednički je istaknuta važnost sprječavanja izborne korupcije, prevara i svih drugih neregularnosti, saopćeno je iz SDA.

Izetbegović je istaknuo činjenicu da je SDA u parlamentarnoj proceduri uvijek podržavala usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na unapređenje integriteta izbornog procesa, te da će podržati i svako odgovarajuće rješenje koje će doprinijeti jačanju demokratskih standarda i ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Također je razgovarano o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH u kontekstu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, te očuvanja nezavisnosti Centralne izborne komisije BiH i njene zaštite od političkog utjecaja ili uplitanja.

Ambasador Aggeler je naglasio dobru saradnju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini sa institucijama vlasti i lokalnim zajednicama koje predvode kadrovi SDA.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar SDA Halid Genjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.