open-navfaktor-logo
search
Zatišje nakon sukoba
Iz CIK-a potvrdili za Faktor: Niko nije tražio biračke spiskove za referendum u Banovićima
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine nije zaprimila nikakav zahtjev iz Banovića za dostavu biračkih spiskova, potvrđeno je iz ove institucije nakon upita Faktora.
02.08.2023. u 16:33
get url
text

CIK smo pitali da li je upućen zahtjev za dostavu biračkih spiskova za provođenje referenduma o opozivu načelnika Banovića Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA), jer je 14 vijećnika Općinskog vijeća formiralo novi većinu koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) te su na sjednici koju su sami sazvali, usvojili incijativu o opozivu načelnika i odredili da 5. augusta bude proveden referendum na kojem će se građano izjasnili o tome jesu li za opoziv. Međutim, na sjednici koju su održali 6. jula, nije bio prisutan niko iz stručne službe Vijeća, pa tako ni donesene odluke do danas nisu ovjerene pečatom te ne mogu biti objavljenje u Službenom glasniku i provedene.

- Nismo dobili zahtjev za dostavu biračkih spiskova za Banoviće. Zakonska je obaveza da prilikom provođenja referenduma CIK BiH dostavi spiskove. Bez biračkih spiskova niti jedan referendum ne može biti proveden - rekla je za Faktor Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

S obzirom na to da je nova većina referendum zakazala za subotu, koja je za tri dana, teško je vjerovati da će 5. august biti ispoštovan kao datum izjašnjavanja građana.

Sifet Ikanović iz PDA, kojega je nova većina u Općinskom vijeću Banovići, na sjednici 6. jula, izabrala za predsjedavajućeg, kaže da će se sutra znati koje će korake poduzimati.

- Policijski organi rade svoj posao povodom događaja koje se desio u ponedjeljak, a mi očekujemo i tužilačku odluku kada je u pitanju ulazak u prostorije Općinskog vijeća i dolazak u posjed pečata. U međuvremenu smo dali izjave policiji o onome što se desilo. Lično sam još u ponedjeljak razgovarao direktno s tužiocem - kaže Ikanović.

Podsjećamo, ispred zgrade Općine Banovići, u ponedjeljak 31. jula, došlo je do fizičkog sukoba vijećnika nove većine, s jedne strane, i pristalice načelnika Bege Gutića iz SDA, s druge strane. Vijećnici su pokušali ući u prostorije Vijeća koje se nalaze u zgradi da bi došli do pečata, međutim bili su sporiječeni i od tada se nije ništa promijenilo.

Svoj iskaz u svojstvu svjedoka, o sukobima u ponedjeljak ujutro, jučer je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona dao i načelnik Banovića Bego Gutić.

On kaže da Općina radi nesmetano i da će sjednica Općinskog vijeća biti održana 11. avgusta, kada ju je po proceduri zakazao predsjedavajući Vijeća Robert Lapčević.

- Ne može biti govora o referendumu u subotu. Zakonske procedure nisu ispoštovane u tolikoj mjeri da mi je nejasno zašto na njima toliko insistiraju. Kompletan postupak, na način kako ga je provela nova većina, pravno je neodrživ - zaključio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.