open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ispraćaj ubijenih u genocidu pred zgradom Predsjedništva BiH: Tekbiri za 33 žrtve
Tabuti sa posmrtnim ostacima 33 žrtve krenuli su jutros iz Visokog. Dolazak tabuta u Srebrenicu planiran je danas u 16 sati
09.07.2019. u 11:57
get url
text

Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici jutros su krenuli na vječiti smiraj - u Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Ispraćeni su iz Visokog, a u podne tužna kolona kao i svake godine do sada ispraćena je i ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

 

Stotine građana dočekale su tužnu kolonu u centru glavnog grada BiH i odale posljednju počast ubijenima u genocidu. Pred zgradom Predsjedništva BiH među prvima je došao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Doma naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, federalna zastupnica prof. dr. Sebija Izetbegović, muftija Enes ef. Ljevaković, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Vildana Džaferović, supruga člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića...

{$galerijaFotografija}

Kao i svake godine ispraćaju žrtava prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH koji ne negiraju genocid u Srebrenici. Tako su i ove godine ispraćaju prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. 

 

Ispraćaju žrtava srebreničkog genocida ove godine pred Predsjedništvom prisustvuje i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa suprugom, prvom damom Turske Emine Erdogan, kao i brojni članovi delegacije Republike Turske koji borave u našoj zemlji. 

Među zvaničnicima su bili i ambasadori nekoliko zemalja, poput američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona. 

{$galerijaFotografija}

Da isprati komšije i prijatelje ispred zgrade Predsjednistva došla je Safa Alić. Ona je ranije ukopala svoje najbliže, ali kaže da bol ne prestaje.

-Došla sam da ih ispratim. Teško je, svake godine ista muka. Ne daj Bože da se ovo ikome ponovi - kazala je Alić.

{$galerijaFotografija}

Mevlida Smailbegović je ukopala 15 članova porodice. Kako je kazala našoj novinarki, ona traga još za posmrtnim ostacima djevera, a došla je da isprati komšije koji su ubijeni i kojima će biti klanjana dženaza 11. jula u Potočarima. 

Tabuti sa posmrtnim ostacima 33 žrtve krenuli su jutros iz Visokog, zatim su se zaustavili u Ilijašu, Krivoglavcima, ispred zgrade Općine Vogošća.

Kolona se svake godine zaustavilja i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, zatim kod pijace Markale i na Baščaršiji. 

{$galerijaFotografija}

Dolazak tabuta u Srebrenicu planiran je danas u 16 sati.

{$galerijaFotografija}

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza stradalim žrtvama. Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je osamdesetdvogodišnja Šaha Cvrk, a najmlađi je šesnaestogodišnji Osman Cvrk.

{$galerijaFotografija}

Ispraćaj Srebreničkih tabuta
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.