open-navfaktor-logo
search
Polupao lončiće
Irfan Čengić napravio računicu na osnovu izbora 2016. i promašio: Njih trojica, a Nedžad i Koldžo sami...
Prije dvije godine građani Novog Sarajeva su mi dali podršku za Parlament FBiH, pozivam sve njih da sada podrže Hasana Tanovića za načelnika Općine Novo Sarajevo, poručio je federalni SDP-ov zastupnik Irfan Čengić.
26.08.2020. u 15:03
get url
text

Čengić je na općim izborima 2018. godine osvojio 1.074 glasa.

Sve svoje glasače, njih malo više od hiljade poziva sada da svoj glas daju Hasanu Tanoviću, kandidatu "četvorke" (trojke, dvojke, zavisi kako gdje su ovjereni), koji je prije četiri godine kao kandidat Demokratske fronte osvojio 5.181 glas. Ponudio je i računicu, uvijenu u procente, koja je, kako tumači, dobitna formula.  

Inače, aktuelni načelnik Novog Sarajeva, te kandidat SDA Nedžad Koldžo prije četiri godine osvojio je 12.389 glas.

Njegovi protukandidati Samir Imamović iz Naše stranke 4.832 glasa, Mirsad Ćatić SDP 2.357, te Tanović sa 5.181 glas. Mlađahni Čengić valjda računa da će svi oni koji su tada glasali za trojicu Koldžinih protukandidata sve svoje glasove dati Tanoviću.

Ako bi se to i desilo, opet ne mogu dobaciti do Koldže. Tanović i kandidati SDP-a i Naše stranke osvojili su 2016. godine 12.370, a Koldžo 12.389 glasova.

Znači trojica zajedno i prije četiri godine imali su manje glasova od Koldže samog. Ili narodski kazano – njih trojica a Nedžad i Koldžo sami.

I u osnovnoj školi Čengić bi za ovu računicu dobio jedinicu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.