open-navfaktor-logo
search
Uputili apel
Inspekciji KS stiglo dosta prijava na žohare i zmije, nisu nadležni za uklanjanje gmazova
Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u proteklom je periodu upućen veći broj prijava građana na pojavu žohara i zmija.
29.06.2021. u 17:11
get url
text

Kako su saopćili, proljetna sistematska deratizacija javnih površina provedena, ali sistematska dezinsekcija zakonom nije predviđena i osim preventivne izvodi se interventna, odnosno protuepidemijska, kada se procijeni da postoje opravdane indikacije za njeno provođenje.

VEZANI TEKST - Nestašica protivotrova za ujed zmije: Čeka se sastanak sa Institutom "Torlak" iz Beograda

- Dolazak toplog vremena je pogodovao biološkom ciklusu i većoj reprodukciji insekata čiji broj se treba držati na adekvatnom nivou radi svih štetnosti koje oni kao prenosnici bolesti mogu prouzrokovati.

Iz tog razloga posjećamo privredne subjekte na obavezu redovnog vršenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije što će sanitarna inspekcija u narednom periodu intenzivnije kontrolisati. Uklanjanje zmija je komercijalna usluga koja nije Zakonom propisana, te sanitarna inspekcija ovim putem obavještava javnost da nije nadležna za ovu vrstu prijava - navodi se u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Apelovali su na općine i Gradsku upravu da se aktivno uključive u rješavanje novonastale situacije u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.