open-navfaktor-logo
search
Sud Banja Luka
Imam iz Bihaća se izjasnio da ne razumije optužnicu prema kojoj je povrijedio ugled RS-a
Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, danas se u Okružnom sudu Banja Luka izjasnio da ne razumije optužnicu koja ga tereti za krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda koje mu se stavlja na teret.
10.01.2024. u 13:40
get url
text

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao genocidnom tvorevinom.

Zbog tih izjava, policija ovog entiteta protiv Štulanovića je podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a oni su predmet kasnije proslijedili Tužilaštvu RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje je u decembru podiglo optužnicu.

Sud u Banjoj Luci je konstatovao da je Štulanović negirao krivicu.

Njegov advokat Duško Tomić je nakon ročišta naveo kako do danas nisu dobili nijedan materijalni dokaz.

- Zamolit ćemo i predsjednika Milorada Dodika da nas sasluša pošto je on kreator ovog zakona na osnovu kojeg se sudi čovjek koji u džamiji svojim vjernicima kaže svoje mišljenje, i koji nije građanin RS-a - rekao je advokat Tomić.

Štulanović je po izlasku iz suda, na pitanje da li je ovo politički proces, kratko odgovorio: "Da".

Štulanović se tereti da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na društvenoj mreži YouTube pod nazivom "Okotilo se povampireno zlo".

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: "Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eR eS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog...".

- U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično djelo povreda ugleda RS i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika – stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.