open-navfaktor-logo
search
Nema više ni obećanja
Ima li kraja gradnji: Garaža kod Hitne pomoći još nije otvorena, iz Novog Sarajeva muk
Izgradnja garaže kod sarajevske Hitne pomoći počela je u ljeto 2020. i prvobitno je trebala biti završena još u novembru 2020. godine, ali još nije otvorena.
17.08.2023. u 20:56
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto još nije otvorena garaža u Kolodvorskoj; Pleše: Sve to se pretvorilo u neku sivu zonu

Posljednju informaciju 4. juna oko otvaranja garaže dobili smo od Roberta Plešea, sada već bivšeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo, koji nam je rekao da prema sporazumu, upravljanje navedenom garažom preuzima JP ONSA čiji je osnivač Općina Novo Sarajevo.

U Općini Novo Sarajevo izgleda da su se odlučili na šutnju o ovom projektu i ignorisanje neugodnih pitanja novinara, tim prije što nisu održali ni jedno od niza javno izrečenih obećanja o otvorenju garaže, bukvalno svaka tri mjeseca davana su obećanja o otvaranju garaže prije svega iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajeva, a u nekoliko navrata i iz Općine Novo Sarajevo, iako je izvršen tehnički prijem garaže.

Na naše pitanje kada će se konačno otvoriti garaža nismo dobili odgovor iz Općine Novo Sarajevo, a iz Zavoda za izgradnju KS, odgovorili su:

- Za garažu je ishodovana upotrebna dozvola i predata je općini Novo Sarajevo na upravljanje. Dakle trebate se obratiti općini.

Pošto je općinsko preduzeće ONSA preuzelo obavezu za upravljanje garažom, mora o svom trošku kupiti rampu i uspostaviti naplatni sistem, da bi se garaža otvorila.

Izgleda da spor oko otvaranja garaže nije završen, iako se zna ko će preuzeti upravljanje, jer kada se počela graditi 2020. godine bilo je predviđeno da održavanje garaže preuzme KJKP Rad, pa je Ministarstvo saobraćaja KS održavanje prebacilo na općinsko preduzeće ONSA. 

Zbog trogodišnje izgradnje garaže u Kolodvorskoj ulici imaju svi problema, od Hitne pomoći čija vozila se teško probijaju do svoje zgrade, kao i vozila građana koji dovoze svoje bolesne. U problemu su i komišije koji stanuju u blizini garaže.

Izgradnja podzemne garaže zajednički je projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS. Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka. Zbog kašnjenja poskupjela je izgradnja garaže, a niko ne zna koliko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.