open-navfaktor-logo
search
Mala izlaznost
Ibrahim Hadžibajrić smijenjen sa pozicije načelnika Starog Grada
U sarajevskoj Općini Stari Grad danas je održan referendum na kojem su građani odlučivali o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.
23.07.2023. u 19:56
get url
text

VEZANI TEKST - Izlaznost glasača na referendumu u Starom Gradu do 11 sati manja od pet posto

Po riječima predsjednika Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo Mirze Imamovića biračka mjesta zatvorena su prema utvrđenom planu.

- Zatvoreno je svih 46 biračkih mjesta, a četiri mobilna tima su razdužila glasački materijal. Prema podacima koje smo dobili sa terena poslije zatvaranja biračkih mjesta, ukupno je glasalo 4.786 glasača ili 13,22 posto - kazao je Imamović Feni.

Pravo glasa u Općini Stari grad ima  36.193 građanina. Imamović je naveo da se prema utvrđenom planu i upustvu  prvi preliminarni rezultati očekuju sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19.00 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu.

(Foto:Ajdin Cocalić)

Imamović smatra da će Općinska izborna komisija prve preliminarne rezultate imati znatno prije.

- Tokom glasačkog procesa, za opoziv općinskog načelnika, sve je proteklo u najboljem redu, apsolutno nije bilo zabilježeno nikavih problema, tako da možemo reći da je ovaj postupak dobro i uspješno proveden - kazao je Imamović.

Vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Vedad Deljković objavio je nepotpuno rezultate referenduma nakon 40 posto prebrojanih glasova.

- Danas je, po prvi put na području KS uspješno realizovan referendum, na kojem su se građani Općine Stari Grad izjašnjavali "za" ili "protiv" opoziva općinskog načelnika. Prvi nezvanični podaci ukazuju da je "za" opoziv glasalo preko 70 posto glasača.
Hvala onima koji su pokazali hrabrost, kičmu i želju za pravdom i napretkom općine. Uskoro javim kompletne rezultate, ovo su podaci osoba iz BM na preko 40 posto prebrojanih listića - napisao je Deljković. 

Emir Bićo, predsjednik Kluba vijećnika Naroda i pravde u OV Stari Grad za Faktor je izjavio da prema podacima kojima raspolažu u njihovom stranačkom štabu za opoziv je glasalo 80 posto građana. 

- Za opoziv je glasalo 3.717 građana, 1.030 je bilo protiv, dok je 35 nevažećih glasačkih listića. To je 80 posto građana koji su glasali za smjenu Hadžibajrića sa mjesta načelnika. Rezultati referenduma o opozivu načelnika Općine Stari Grad potvrda su ispravnog djelovanja kluba vijećnika NiP-a kroz rad u OV Stari Grad. Naime, već duže vrijeme klub vijećnika NiP-a ukazuje na sumnjive radnje koje se odvijaju u Općini Stari Grad. Poštujući načelo presumpcije nevinosti, ali uvažavajući potrebu građana da općina i općinske službe budu u potpunosti servis građana, kroz vijeće smo podržali odluku o opozivu te imenovanje v.d.načelnice Mirsade Smajić. Naš stav od početka je da opoziv nema alternativu, jer sva dešavanja vezana za općinskog načelnika nesumnjivo utiču na funkcioniranje same općine, realizaciju kapitalnih projekata, preuzimanje ranije ugovorenih obaveza i povlačenje novčanih sredstava sa viših nivoa vlasti, te u konačnici blokadu svih procesa. Rezultati ovog referenduma potvrda su našeg opredjeljenja i djelovanja da građanke i građani Starog Grada zaslužuju bolje uvjete za život, zaslužuju poštovanje i uvažavanje od strane lokalne samouprave te poboljšanje uvjeta života. Vrijeme je da Općinu Stari Grad vratimo građanima - rekao nam je Bićo.   

Prvi zvanični rezultati očekuju se sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu.

Konačni rezultati će biti najkasnije 30 dana od održavanja referenduma.

Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. juna, te je formirana Komisija za provođenje postupka opoziva na čijem je čelu Mirza Imamović.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj provođenja opoziva u Kantonu Sarajevo dosad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.