open-navfaktor-logo
search
Koji je razlog
Iako je satnica povećana, radnici u zdravstvu KS septembarska primanja dobili po starom obračunu
Iako je u Zaključku o povećanju neto satnice, kojeg su sindikati u zdravstvu u Kantonu Sarajevo polovinom septembra potpisali sa premijerom KS Nihadom Ukom, navedeno kako će svi radnici od 1. septembra dobiti uvećanu plaću, to se ipak nije desilo.
04.10.2023. u 13:07
get url
text

U međuvremenu, neke zdravstvene ustanove svojim radnicima isplatile su septembarska primanja po staroj satnici.

Potvrdio nam je to Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS, navodeći kako izmijenjeni tekstovi sva tri kolektivna ugovora o povećanju neto satnice još nisu objavljeni u Službenim novinama KS.

 VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS odustali od štrajka, premijer Uk potpisao povećanje satnice, ali ne koliko su medicinari tražili

- Do jučer izmijenjeni kolektivni ugovori nisu objavljeni u Službenim novinama KS, a zdravstvene ustanove ne mogu raditi obračune plaća po novoj neto satnici ako to nije urađeno - pojašnjava Avdović.

Jasmin Avdović

Kaže kako će svim radnicima u zdravstvu u KS, koji septembarsku plaću nisu dobili po novoj neto satnici, uvećanje biti retroaktivno isplaćeno uz oktobarsko primanje ili najkasnije do kraja 2023. godine.

Podsjetimo, sva tri sindikata zdravstva u KS (Sindikat radnika u zdravstvu KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) 15. septembra postigli su dogovor sa Vladom KS o povećanju najniže neto satnice sa trenutnih 2,76 KM na 3,00 KM i to će važiti od 1. septembra do 31. decembra 2023.

Od 1. januara 2024. do 1. aprila 2025. godine najniža neto satnica radnicima u zdravstvu u KS iznosit će 3,07 KM, što je manje od prvobitnog zahtjeva sindikata koji su tražili 3,28 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.