open-navfaktor-logo
search
Socijalni dijalog u ćorsokaku
Hota-Muminović nazvala Sivru nasilnikom, da je dijete o njemu bi brinuli stručnjaci; Sindikat: Sankcionisati ministricu
Naš socijalni dijalog sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ide jako teško, obilježen je elementima nasilničkog ponašanja, kazala je Hota-Muminović
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
05.04.2024. u 11:33
get url
text
Sivro sa Hota-Muminović i bivšim premijerom Fortom
Sivro sa Hota-Muminović i bivšim premijerom Fortom
Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP) nazvala je predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudina Sivru nasilnikom.
Naime, Hota-Muminović je odgovarala na zastupničko pitanje u Skupštini KS  o socijalnom dijalogu sa  Samostalnim sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ocijenivši ga "jako teškim".
- Naš socijalni dijalog sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ide jako teško. Obilježen je elementima nasilničkog ponašanja, prema mojoj slobodnoj procjeni. Predsjednik kantonalnog odbora sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja proglašen je krivim i izrečena mu je i novčana kazna zbog narušavanja javnog reda i mira u službenim prostorijama Ministarstva 2022. godine zbog verbalnog napada na uposlenike - kazala je Hota-Muminović.
Istaknula je i kako Sivro vrlo često daje pogrdne nadimke "ljudima sa kojima vodi socijalni dijalog".
-  Da se ovo dešava u školi, za takvo dijete već bi bio izrađen neki stepen podrške, individualni plan brige sa uključivanjem i drugih stručnjaka. U ovakvom ambijentu jako je teško voditi pregovore sa Sindikatom i prilike će biti jako teške i ograničene i isključivo na ono što propisuju Zakon o radu, Zakon o Vijeću uposlenika i Kolektivni ugovor i ništa više od toga - kazala je, između ostalog, ministrica.  
Na njeno izlaganje reagovao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović koji je uputio otvoreno pismo premijeru Nihadu Uku.
- Hota-Muminović je prilikom odgovaranja na zastupničko pitanje zastupnice Marijele Hašimbegović o socijalnom dijalogu Ministarstva na čijem je čelu sa sindikatima, zloupotrijebila skupštinsku govornicu i iznijela krajnje neprimjerene tvrdnje o predsjedniku Saudinu Sivri.
Osim što ga je okarakterisala kao nasilnika i osobu koja predstavlja prijetnju za sigurnost građana Kantona Sarajevo, ministrica je aludirala na to da se radi o osobi sa poteškoćama u razvoju predstavljajući to kao nešto izuzetno negativno - navodi se u pismu.
Između ostalog, pozvali su Uka kao prvog čovjeka Vlade KS da se ogradi od ovog istupa ministrice te da uradi sve što je u njegovoj nadležnosti da se ovaj, "krajnje neprihvatljiv, odnos imenovane dužnosnice u KS prema, prije svega, građaninu Kantona Sarajevo, a potom i nastavniku, roditelju i predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS sankcioniše".
Prema riječima Sivre, jučer je ministrica za odgoj i obrazovanje pokazala dio svog pravog lica.
-  Nije odgovorila na zastupničko pitanje koje se odnosilo na uzrok problema – pedagoške standarde i normative koje je na mišiće i iza zatvorenih vrata progurala 5. marta i ugrozila prava prosvjetnih radnika.
Nije odgovorila zašto je na njeno insistiranje jednostrano prekršen dogovor postignut 12. februara između Vlade i Sindikata zbog kojih je Sindikat nakon toga faktički prisiljen da bojkotuje, traži njenu smjenu, štrajkuje i protestuje što će usložniti sigurnosnu situaciju.
Naida Hota-Muminović treba otići sa funkcije ministrice jer je ona definitivno najgori ministar  obrazovanja do sada - izjavio je Sivro za Faktor.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.