open-navfaktor-logo
search
Plijen se još dijeli
Hoće li Vlada FBiH smijeniti Slipičević, šta čeka Isovića i Džafića, kakva je sudbina Solaka?
Među prvim zadacima nove Vlade Federacije BiH bilo je preuzimanje javnih preduzeća poput Elektroprivrede BiH (SDP), BH Telecoma (NIP)... 
17.10.2023. u 18:35
get url
text
Mersiha Slipičević i Enis Džafić
Mersiha Slipičević i Enis Džafić

Smjenom postojećih nadzornih odbora i imenovanjem novih otvorio se put za smjene direktora i u drugim javnim preduzećima i ustanovama, jer slijedi imenovanje upravnih odbora, novih direktora.

VEZANI TEKST - Andelija: Ja sam i pozvao Vladu FBiH da smijeni upravu EPBiH jer nismo htjeli raditi ništa protivzakonito

Ostaje da se vidi šta će biti sa Upravom Razvojne banke FBiH na čijem čelu se nalazi Mersiha Slipičević koja je na tu funkciju imenovana kao kadar SBB-a. Razvojna banka prema raspodjeli plijena pripada SDP-u, kao i Porezna uprava FBiH na čijem čelu se nalazi Šerif Isović. Ovoj stranci je pripao i Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Nova Vlada FBiH je smijenila Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma Sarajevo pa se u vremenu koje je pred nama očekuje i smjena sadašnjeg direktora Alana Bajića (DF). U raspodjeli ovo preduzeće je pripalo NiP-u.

Smijenjen je i Nadzorni odbor JP Pošte BiH na čijem čelu se nalazi Mirsad Mujić (SDA). Inače, BH Pošta pripala je SDP-u.

VEZANI TEKST - Koga je sve danas Vlada FBiH smijenila i "uhljebila"

Postavlja se pitanje da li će doći do promjene Uprave JP Željeznice FBiH gdje je generalni direktor Enis Džafić koji je na ovu funkciju došao kao kadar SDA. Ovo preduzeće je sada u ingerenciji Naše stranke.

Ovoj stranci pripao je i Federalni zavod za penzijsko invalidsko osiguranje gdje je Vlada FBiH na jednoj od prvih sjednica smijenila tadašnjeg direktora Zijada Krnjića (SDA) i postavila Halila Subašića.

Još nema smjene na čelu Federalne uprave civilne zaštite koja je pripala NiP-u. Razlog je što je Fahrudin Solak, koji je direktor FUCZ "preventivno suspendovan" sve dok se ne završi sudski proces u predmetu "Respiratori".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.