open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Hoće li Karamatić biti udaljen sa sjednice, sada izvrijeđao i kolegu iz kluba, nazvao ga diletantom
Etička komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održala je vanrednu sjednicu u povodu izjave zastupnika Marija Karamatića za kojeg Sarajevo nije slobodna teritorija.
25.07.2023. u 19:55
get url
text

Karamatić je naprasno tražio da se današnja sjednica Zastupničkog doma FBiH prekine kako bi mogao otići iz Kantona Sarajevo i "sa slobodne teritorije gledati utakmicu u kojoj igra Zrinjski".

VEZANI TEKST - Karamatić tražio prekid sjednice da bi išao "na slobodnu teritoriju navijati za Zrinjski", Sarajevo mu nesigurno

- Na zahtjev dopredsedavajuće Edine Gabela Etička komisija je održala prvu vanrednu sjednicu na kojoj je predloženo da se zastupniku Mariju Karamatiću izrekne mjera javnog ukora. Također, predsjedavajućoj Zastupničkog doma predlaže se postupanje prema Kodeksu, udaljavanje Karamatića sa četvrte redovne sjednice. Etička komisija traži da se o ovom zaključku izjasni Zastupnički dom Parlamenta FBIH - rekao je predsjednik Etičke komisije Ivica Šarić.

Potom se za riječ javio Mario Karamatić (HSS).

- Koliko sam upoznat, kodeks smo na prošloj sjednici stavili van snage, tako da je ovaj zaključak irelevantan. Naravno, vi možete korištenjem suhe sile, "silovanjem Poslovnika" izglasati zaključak. Vjerujem da postoji minimalno 50 zastupnika koji me trenutno ne žele gledati u ovom uvaženom domu. Ali vas upozoravam da ću u tom slučaju podnijeti tužbu svim relevantnim institucijama jer se meni zabranjuje rad na što sam se zakleo.

I želim da izrazim jedno veliko susramlje jer je moj kolega iz kluba Karlo Nevistić podržao ove neustavne, antiposlovničke zaključke. Izvinjavam se u ime kluba HDZ-HNS što smo takvog diletanta poslali u ovako bitnu komisiju. Na vas predsjedavajuća apeliram, ne dajte ovo na glasanje. Za kolegu Nevistića se nadam da je uspio dobiti halal certifikat sarajevske čaršije - rekao je Karamatić.

Zastupnik Mirza Čelik (SBiH) koji je i član Etičke komisije je zamolio da se ne odlaže izjašnjenje zastupnika po zaključku koji je donijela Etička komisija.

Potom je dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) zatražio pauzu od pola sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.