open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Hoće li iko pravilno postaviti zastave Bosne i Hercegovine pred zgradom Parlamenta FBiH?
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ponovo su ukazali na to da su zastave Bosne i Hercegovine ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH postavljene naopako.
01.12.2023. u 08:51
get url
text
Naopako postavljene zastave FBiH
Naopako postavljene zastave FBiH

Najprije je na ovu sramotu ukazivao zastupnik Mario Karamatić (HSS), a na posljednjoj sjednici ove teme se dotakao i zastupnik Sanel Kajan (DF).

Karamatić je na jednoj od prošlih sjednica rekao kako je pitao stručne službe Zastupničkog doma FBiH "krši li se ikakav zakon jer je zastava ispred ovog parlamenta postavljena nepravilno".

- Od stručne službe sam dobio odgovor da oni nisu postavljali zastavu i kazali su kako ne postoji zakon o upotrebi zastava na nivou BiH, kao što i ne postoji i samim tim ako nema zakona, nešto ne može biti nepravilno, protivzakonito. To je odgovor na moje pitanje. E sada, ako postoji Zakon o zastavi BiH, gdje piše da zastava BiH žuti trokut simbolizira BiH, postavljam pitanje zašto je zastava ispred Parlamenta okrenuta naopako - pitao je Karamatić.

Na sjednici Zastupničkog doma FBiH koja je održana 28. novembra u sali Općine Stari Grad u Sarajevu jer u sali Parlamenta FBiH prokišnjava plafon, na naopako postavljene zastave je ukazao i zastupnik Sanel Kajan.

On je pokrenuo inicijativu za pravilno isticanje zastave BiH ispred zgrade Parlamenta FBiH.

- Ondje gdje smo, da je bilo brige i odgovornosti onih čiji je to posao, danas bi trebali održavati ovu sjednicu. Kako se pravilno ističe državna zastava mogli smo vidjeti pred zgradom Općine Stari Grad. A tako je pred svim sjedištima općina u našem glavnom gradu BiH. Iznimka je zgrada u kojoj je smješten Parlament FBiH. Ne samo da su zastave postavljene nepravilno već su i neproporcionalne - rekao je Kajan i dodao:

- Poštovanje državnih simbola stvar je osim zakona i elementarne pristojnosti te državničke i lične odgovornosti. U nedostatku sistemskog rješenja, a što je odavno bio zadatak Parlamentarne skupštine BiH, potrebno je samo uključiti logiku. Radi se o minimalnoj korekciji. Političari koji se godinama busaju u patriotska prsa nisu bili u stanju usvojiti pravilnik o pravilnom postavljanju zastave BiH. Ako sami ne poštujemo sebe, svoj jezik i zastavu, zemlju iz koje smo, teško je očekivati poštovanje drugih.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.