open-navfaktor-logo
search
Nove prijetnje
Hoće li funkcioneri iz RS-a opet blokirati institucije BiH
Narodna skupština RS-a je ponovo u srijedu usvojila zaključak kojim se od predstavnika RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine traži da iniciraju postupak donošenja zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.
24.06.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojila zakonske izmjene o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, ali i zaključke o Ustavnom sudu BiH

Zakon, u kojem će sastav Ustavnog suda BiH biti bez stranih sudija, NSRS je od zastupnika iz ovog entiteta zatražio i prije dva mjeseca, ali zakona još nema u proceduri Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovne.

No u srijedu je NSRS zaprijetio novom blokadom institucija Bosne i Hercegovine ako zakoni čije je donošenje zatražio ne budu usvojeni.

- Tražimo od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanja organizacije Ustavnog suda, postupka pred sudom i pravno dejstvo njegovih odluka i da iniciraju postupak donošenja zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira NSRS.

Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika RS-a da se pristupi usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izboru sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike RS-a da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje – glase zaključci sjendice NSRS-a održane u srijedu.

Da li će i doći do nove blokade, nakon prethodne koja se desila 2021, ne može se još reći, ali ako je suditi po stavovima izrečenim prije dva mjeseca, zakon o Ustavnom sudu BiH kakav želi SNSD neće proći u Parlamentarnoj skupštini BiH, ako i kada dođe na dnevni red.

- Mislim da to što oni predlože u vezi sa stranim sudijama ne može proći, ne može dobiti ni opću većinu, a mislim da bi bio problem i entitetska većina u FBiH – rekao je tada Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a.

Da strane sudije trebaju biti u Ustavnom sudu i da zakon kakav su najavili iz RS-a nije prihvatljiv, bio je stav Jasmina Imamovića, zastupnika SDP-a, dok su i iz SDA istakli da ne prihvataju prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je najavio SNSD, a koji isključuje strane sudije ili mijenja način donošenja odluka u tom sudu, a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH u vezi s nadležnostima raznih nivoa vlasti i način donošenja odluka.

Ipak, izvjesno je da bi SNSD i Milorada Dodika u ovome podržao HDZ. Jer ova godina nije prva u kojoj SNSD, uz podršku HDZ-a i Dragana Čovića, traži zakon o Ustavnom sudu BiH.

Takav zakon bio je spreman i 2016. godine, kada su njegovo donošenje najavili upravo Dodik i Čović, ali su od toga odustali 2017. godine jer su procijenili da ne postoji kvalifikovana većina u Parlamentarnoj skupštini BiH za usvajanje tog zakona. Ponovo su to pitanje povukli 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.