open-navfaktor-logo
search
Poslane poruke
Hiljade građana iz cijele BiH na protestu u Jablanici: "Nasilnicima je mjesto u zatvoru"
U Jablanici se večeras održava protest podrške Enisi Klepo koju je 1. augusta brutalno pretukao Amir Džafić, vlasnik hotela Jablanica nakon što je najavila otkaz i tražila da joj se isplati zarađena plaća za juli.
09.08.2023. u 18:08
get url
text
Jablanica, Enisa Klepo, protest podrške
Jablanica, Enisa Klepo, protest podrške

VEZANI TEKST - Enisa Klepo, radnica koju je pretukao poslodavac: Udarao me u glavu šakama

Više od hiljadu građana pristiglo je iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a iz Mostara je bio organiziran i besplatan prijevoz autobusima. Svi zajedno prošetat će Ulicom Komuna Vejle, Zlatnih ljiljana, Nikole Bojanovića i Ulicom Omladinsko šetalište. 

Iz Udruženja Dignitet koje je jedno od organizatora protesta, naveli su kako ovim žele izraziti punu podršku Enisi Klepo, radnici koja je pretučena, ali i svim drugim ženama koje su žrtve nasilja.

Protestni skup podrške počeo je dramskim performansom mladih glumaca Udruženja Dignitet u kojem je predstavljena situacija napada, ali i iznesena svjedočenja radnika "koji pate u tišini", s porukom "niste sami".

"Nasilnici moraju snositi posljedice", "Nasilnicima je mjesto u zatvoru", "Enisa, Jablanica je uz tebe", "Nema opravdanja za nasilje nad ženama" – samo su neke od poruka koje na transparentima drže žene, prenosi N1.

- Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava!

Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno - naveli su organizatori – Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.

Podsjetimo, Enisa Klepo je zadobila teške povrede oka, ali i prelome kostiju lica.

- Oporavak će trajati 10-15 dana. Izbjegla sam operativni zahvat jer kada sam hospitalizirana mislili su da to bez operacije i plastičara neće moći proći, ali imam čvrste kosti lica te nije došlo do velikih i dubokih preloma. To su mali prelomi koje će zarasti sami od sebe. Imam terapiju, koristim kapi, mast - istakla je Klepo uoči protesta.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.