open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH
Helez za Faktor: Imamo odgovor na Dodikove prijetnje, ali krupna državnička pitanja se ne iznose u javnosti
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez poručio je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku da je "najlakše nešto napisati na papiru, ali je to teško i nemoguće provesti u djelo". 
10.04.2023. u 12:24
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić za Faktor: Opasno je nadati se da će stranci zaustaviti Dodika

Dodik je izjavio da pokušava ubijediti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine te je istakao da u trezoru RS-a postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država.

- Ubijeđen sam da nikada neće doći do toga. Ko još razmišlja da iz čista mira, na Dodikov politički poziv, napusti radno mjesto i završi na ulici? - pita se Helez. 

Na upit Faktora koliko je ovaj Dodikov poziv kada je riječ o MOBiH, a posebno Oružanim snagama Bosne i Hercegovine opasan, naš sagovornik kaže:  

- Kada je riječ o eventualnom povlačenju srpskih kadrova iz MOBiH i OSBiH, nema nikakvih indicija da bilo ko to uradi. 

Ima li MOBiH i OSBiH odgovor u slučaju da zaista dođe do takvog razvoja situacije, Helez poručuje: 

- Imamo, ali krupna državnička pitanja i stvari nikada se ne iznose u javnosti. Mogu samo još jednom naglasiti, a to je da je naša dužnost i obaveza da štitimo našu državu, njenu suverenost, teritorijalni integritet i cjelovitost na cijeloj njenoj teritoriji.

Helez će u periodu od 10. do 16. aprila boraviti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje će održati niz bilateralnih sastanaka u Pentagonu i State Departmentu, a posjetit će i guvernera savezne američke države Maryland i Nacionalnu gardu Marylanda.

Helez, ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i guverner Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, učestvovat će na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan u Washingtonu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.