open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH
Helez: Sa Stoltenbergom o produženju misije EUFOR-a; prešli smo u fazu naoružavanja
Jedna od tema sastanka bh. zvaničnika sa generalnim sekretar NATO-a Jensom Stoltenbergom koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu 19. oktobra, bit će i produženje mandata snaga EUFOR-a u BiH, koji ističe početkom novembra. Ovo je za Faktor potvrdio ministar odbrane BiH Zukan Helez.  
11.10.2023. u 18:05
get url
text

VEZANI TEKST- Jens Stoltenberg iduće sedmice stiže u BiH

- Tačno je da EUFOR-u ubrzo ističe mandat, mislim da će biti produžen jer to svima odgovara. Bit će govora i o tome. U slučaju da EUFOR-u mandat ne bude produžen, u BiH, po Daytonu, dolaze NATO snage. Mislim da NATO u svakom trenutku može biti na prostoru Bosne i Hercegovine u slučaju bilo kakve eskalacije ili, ne dao Bog, onog što se dešavalo na Kosovu.

Dolazak Stoltenberga je poruka mira i sigurnosti za sve građen BiH i znak da rukovodstvo NATO saveza Bosnu i Hercegovinu uzima kao prioritet.  Najbitnije je da smo korak bliže NATO-u- kazao je Helez. 

Jedan od preuvjeta za ulazak u ovu organizaciju je i modernizacija i reforma Oružanih snaga BiH što je, prema riječima ministra, stalni proces koji nikad ne prestaje. Helez ističe da ove godine imaju jako velike donacije za ovu svrhu od prijateljskih zemalja. Ističe da je samo Njemačka ove godine donirala oko 12 miliona KM, kao i druge države, među kojima SAD i Turska najviše. 

- Iz faze opremanja lokacija, bivših kasarni i smještaja vojnika sada prelazimo u fazu nabavke opreme i naoružanja. To modernizujemo jer ovo što imamo je zastarjelo.

Polako se izbacuje rusko naoružanje, odnosno ono koje se koristilo iz bivše Jugoslavije i uvodimo naoružanje koje koriste države NATO saveza, odnosno uvodimo NATO standard. Ostalo nam je još malo pa da ga konačno izbacimo, a kako bi bili kompatibilni sa NATO snagama-  poručio je Helez. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.